Nieuws/Financieel
975976
Financieel

Technologiereuzen kleuren markt

Met de bekendmaking van de kwartaalresultaten van de Amerikaanse technologiebedrijven Intel en Google en chipmachinefabrikant ASML later deze week zal de markt meer inzage krijgen over de onderliggende kracht van deze sector, die recent fors terrein prijs moest geven.

Op Wall Street lijken beleggers last van hoogtevrees te krijgen nu de belangrijkste beursindices dicht tegen recordstanden aanschurken, waarbij vooral de technologiefondsen zwaar onder druk staan.

Volgens Ineke Valke, beleggingsstrateeg bij Theodoor Gilissen, zorgt de twijfel over de hoge aandelenwaarderingen voor een correctie. Ook wijst ze er op dat er angst is voor een scenario zoals bij de technologiecrisis in 2000 met een daling van de Nasdaq met 78% in tweeenhalfjaar.

Valke meent dat markten nu minder onvenechtig zijn doordat de technologiebeurs toen veel fors steeg dan andere beurzen in de VS. Bovendien zijn de waarderingen volgens haar momenteel veel minder extreem met 16 maal de verwachte winst voor de S&P500 tegen destijds een koers/winstverhouding die op 25 lag.

De fors lagere renteniveau’s en de weer aantrekkende wereldeconomie maken de situatie in haar ogen ook anders.