Nieuws/Financieel
975997
Financieel

Vooruitblik: 'Ogen gericht op EUV bij ASML'

De markt zal woensdag, als ASML voorbeurs de cijfers over het eerste kwartaal naar buiten brengt, vooral kijken naar de vooruitgang die het bedrijf boekt bij de ontwikkeling van de EUV-machines. Dat zei analist Erwin Dut van zakenbank Kempen & Co.

,,De cijfers zijn niet zo spannend. ASML kan 9 maanden vooruitkijken. Maar over EUV zullen ze zeker iets zeggen en de targets die ze daar voor zichzelf in hebben gesteld, moet het bedrijf gaan halen'', aldus Dut.

ASML gaf bij de presentatie van de jaarcijfers in januari aan dat ze op schema liggen bij de ontwikkeling van de nieuwe EUV-machines. De chipmachinefabrikant zei ook te verwachten de capaciteit van de EUV-machines, die ervoor zorgt dat er meer vermogen past op kleinere chips, dit jaar te verhogen tot 70 wafers per uur. In 2015 moet die capaciteit toenemen tot 125 wafers per uur. Het bedrijf verscheepte vorig jaar drie EUV-scanners en verwacht er dit jaar nog eens acht te leveren.

Volgens de gemiddelde verwachting van analisten, verzameld voor persbureau Bloomberg, gaat de omzet van AMSL op jaarbasis met ruim 60 procent omhoog tot 1,45 miljard euro. De aangepaste nettowinst zou ruim twee keer zo hoog uitkomen op 231,8 miljoen euro. In het laatste kwartaal van 2013 lag de omzet op een record van 1,85 miljard euro en de nettowinst op 481 miljoen euro.