Nieuws/Financieel
976017
Financieel

Onrust Oekraïne stuwt goud

Terwijl de aandelenmarkten gebukt gaan onder de oplopende spanning in Oekraïne,  maakt de goudprijs vanwege zijn status als veilige haven een sterke revival tot ruim boven de $1300.

Begin maart na het bereiken van een jaarpiek op $1382 per troy ounce kwam de de klad aardig in de prijs van het edelmetaal. Sinds vorige week  is de weg echter omhoog weer ingezet tot $1322 mede vanwege het nieuws over een mogelijk militair ingrijpen door de regering in Kiev die de vrees weer aanwakkerde  voor een escalatie van het conflict.

Daarnaast lijkt goud te profiteren van de verkoopgolf op de aandelenmarkten die vooral op Wall Street onverwachts uit de lucht kwam vallen nadat de Amerikaanse indices dicht tegen de recordniveau’s aanhikten.

Vorig jaar ging de goudprijs nog fors omlaag vanwege de aantrekkende wereldeconomie en de sterk verminderde zorgen over eurocrisis.  Bank of America voorspelde voor dit jaar dat het edelmetaal verder uit de gratie zou raken, maar deze visie lijkt vooralsnog voorbarig.