Nieuws/Financieel
976116
Financieel

Energieverbruik licht gedaald

In Nederland is vorig jaar minder energie verbruikt. Ten opzichte van 2012 noteerde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) een daling van 0,8 procent. Dat meldde het CBS maandag.

De daling heeft te maken met de teruggelopen economische activiteiten. Door het koude voorjaar werd er wel meer aardgas verstookt, maar het verbruik van aardolieproducten daalde sterker.

Minder aardolieproducten

Dat komt vooral doordat de petrochemische industrie veel minder aardolieproducten gebruikte voor het maken van chemische producten. Het gebruik van olieproducten in deze bedrijfstak is altijd sterk conjunctuurafhankelijk. Doordat bovendien auto's en vrachtwagens minder brandstof verbruikten, nam het verbruik van olieproducten met 3 procent af.

Het totale aardgasverbruik door huishoudens en bedrijven steeg in 2013 met 1,8 procent als gevolg van het koude voorjaar. Als echter voor deze temperatuur wordt gecorrigeerd, ligt het verbruik circa 1,5 procent lager dan een jaar eerder. Dat komt door een verminderd gebruik van aardgas voor de productie van elektriciteit. In plaats hiervan werd meer elektriciteit ingevoerd en uit steenkool geproduceerd.