Nieuws/Financieel
976129
Financieel

Cijferperiode komt ook in Nederland op gang

Beleggers krijgen de komende week een eerste indruk van de effecten van het economisch herstel op het Nederlandse bedrijfsleven. Een aantal grote ondernemingen opent de boeken over het eerste kwartaal.

Chipmachinefabrikant ASML is woensdagochtend het eerste AEX-fonds dat de kwartaalcijfers bekendmaakt. Zoals gebruikelijk publiceert de Amerikaanse chipmaker Intel, de belangrijkste klant en grootaandeelhouder van het Veldhovense bedrijf, de avond daarvoor zijn resultaten.

Kabelexploitant Ziggo komt eveneens woensdag met de cijfers naar buiten. De aandacht gaat bij dat bedrijf echter vooral uit naar de voorgenomen overname door Liberty Global, dat Ziggo wil laten fuseren met zijn dochterbedrijf UPC. De Europese Commissie moet die deal nog steeds goedkeuren.

AkzoNobel

Het verf- en chemieconcern AkzoNobel is donderdag het tweede hoofdfonds in Amsterdam dat de resultaten bekendmaakt. Daarnaast brengen het groothandels- en supermarktbedrijf Sligro en industrieel toeleverancier Aalberts die dag verslag uit over de gang van zaken in het eerste kwartaal.

Verder staat donderdag de aandeelhoudersvergadering van SBM Offshore op de agenda. Het bedrijf stond de afgelopen maanden onder druk op de beurs door aanhoudende onzekerheid over mogelijk corruptieschandalen in het buitenland. Nog altijd is niet duidelijk wat de financiële gevolgen daarvan kunnen zijn.

CBS

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt dinsdag met cijfers over de winkelomzet en donderdag met werkloosheidscijfers. Vrijdag volgen nog data over het consumentenvertrouwen en de bedrijfsinvesteringen. De meeste beurzen in Europa en die in de Verenigde Staten zijn dan overigens dicht wegens Goede Vrijdag.

Amerikaanse beleggers kunnen volgende week verder nog de kwartaalcijfers tegemoet zien van de internetbedrijven Google en Yahoo. Ook frisdrankproducent Coca-Cola, farmaceut Johnson & Johnson en de banken Citigroup en Bank of America maken hun resultaten over het eerste kwartaal bekend.