Nieuws/Financieel
976132
Financieel

Grondstoffen profiteren van zwakke aandelenmarkt

Voor de derde achtereenvolgende week stegen de prijzen van grondstoffen en gingen daarmee tegen de trend van de aandelenmarkten in.

Enkele van de belangrijkste stimulansen waren de zwakkere dollar, een Fed die zich meer een duif toonde dan een havik, de geopolitieke spanningen en de aan de weersomstandigheden gerelateerde zorgen.

Winsten werden in alle sectoren geboekt, bij de industriële metalen waren nikkel en aluminium de  sterkste winnaars. Benzine en WTI ruwe olie gaven de energiesector een steun in de rug, terwijl de landbouwsector profiteerde van de sterk stijgende koffieprijzen.

De DJ UBS commodity index, waarvan de naam overigens op 1 juli gaat veranderen in de Bloomberg commodity index, steeg met 1,4% en bereikte de hoogste stand van het afgelopen jaar.

 

De bereidheid onder beleggers om te investeren in grondstoffen blijft hoog en de vraag is weer aangetrokken na de correctie in maart. Daar hebben in eerste instantie de energiewaarden en de landbouwgrondstoffen van geprofiteerd. De totale netto long posities gehouden door hedge funds en vermogensbeheerders middels futures en opties in de 24 in de VS verhandelde grondstoffen steeg naar een nieuwe recordstand van $131,4 miljard. Alleen in koper is momenteel een netto short positie te zien.

 

Kijken we naar individuele grondstoffen  zien we maar een handvol verliezers, met name katoen kwam onder druk te staan door signalen die wijzen op een afnemende exportvraag vanuit de VS, de grootste exporteur ter wereld. Hoge prijzen in de VS vanwege de kleinste oogst in vier jaar hebben ertoe geleid dat internationale kopers overgeschakeld zijn op andere regio’s, zoals India, waar dit jaar een recordoogst wordt verwacht.

 

Nikkel profiteerde van zorgen over een mogelijke exportstop in Indonesië gecombineerd met zorgen over onderbrekingen in de export vanuit Rusland. Het metaal, noodzakelijk bij het produceren van roestvrij staal, presteert al sinds januari sterk vanwege het exportverbod in Indonesië.

 

Ruwe olie steeg de afgelopen week op geopolitieke onrust, die de negatieve invloed op de prijs van fundamentele factoren deels wegnam. WTI kreeg extra steun door de sterk stijgende vraag naar benzine. Aan de andere kant kan de verder toenemende voorraadopbouw uiteindelijk de huidige sterkte in gevaar brengen. De premie van Brent op WTI verkleinde tot $4 per vat.

 

De Amerikaanse olieproductie staat op het hoogste niveau sinds 1988, waardoor de voorraden naar een viermaands hoogtepunt stegen.

 

Goud zette het herstel verder door na de sell-off met meer dan $100 die we in maart gezien hebben. Nadat de 1,300 opwaarts werd gepasseerd gaat de stijging gestaag, maar niet erg overtuigend, door in de richting van belangrijke weerstandsniveaus.

Hoewel de goudposities in Exchange Traded Products op basis van fysiek goud de afgelopen vier weken verder zijn afgenomen, kan het edele metaal op korte termijn nog steeds steun verwachten, waarbij de recente verkoopgolf op de aandelenmarkten en de zorgen over Oekraïne meehelpen de prijs boven de 1.300 per ounce te houden en de weerstand tussen 1.335 en 1.348 moeilijk te doorbreken zal maken.

 

Arabica koffie hervatte de rally van februari vanwege de angst dat de wereldmarkt voor het eerst in vijf jaar tegen een tekst zal aanlopen. De extreme droogte in de belangrijkste oogstgebieden in Brazilië is de belangrijkste oorzaak voor deze gewijzigde verwachting. De prijs voor de hoogste kwaliteit bonen is sinds december met 86% opgelopen, veel sterker dan die van Robusta, de lagere kwaliteit die vooral in Vietnam wordt verbouwd.

 

Ole Hansen is grondstofstrateeg bij Saxo Bank. Hij is specialist op het gebied van grondstoffen: energie, (edel)metalen en landbouwproducten.