Nieuws/Financieel
976136
Financieel

Valuta bij de neus genomen

Valuta die het meest hebben geprofiteerd van de grote verkoopgolf in Amerikaanse aandelen zijn de yen, de Zwitserse frank en de euro.

Ik denk dat er nog steeds het idee heerst dat een deel van de verkopen te wijten is aan het dumpen van Amerikaanse assets vanwege het lage tempo van de tapering door de Fed en men de voorkeur geeft aan andere markten, omdat Amerikaanse aandelen, en in het bijzonder de technologieaandelen en die van de sociale media veelal als “goed gewaardeerd” werden beschouwd.

Maar hoe langer deze beweging aanhoudt en ,zich zelfs verbreedt, hoe minder waarschijnlijk het wordt dat de dollar een van de zwakste G5-valuta zal blijken te zijn (met zoals gebruikelijk een uitzonderingspositie voor de yen).

De grootste correctie was die van de kiwi (Nieuw Zeelandse dollar, red.) tegenover de Australische dollar en zelfs nog scherper tegenover de US dollar. Dat onderstreept de indruk van een zich verbredende top-formatie (of uiteindelijk iets dat meer lijkt op een kop-schouder formatie indien we nu de rechterzijde van de kop aan het formeren zijn). Vooralsnog lopen we onszelf voorbij en hebben we een significante verdere daling nodig naar het 0,8500 gebied om de kansen voor zulke scenario’s de vergroten.

 

Let op het feit dat de wekelijkse werkloosheidscijfers in de VS de laagste waren sinds 2007, wat nog sterker wijst op een voortdurende afbouw van het opkoopprogramma van de Fed, ondanks het feit dat het een maar ééncijferig getal was. De komende maanden zouden maanden van de ultieme ironie kunnen zijn: economische cijfers die blijven wijzen op een redelijk, zij het traag, herstel in de VS, maar dat de markten zo verstoord worden door het verdergaande afbouwen van de accommodatie, dat de Fed zich uiteindelijk verplicht zal voelen het afbouwen stop te zetten, of zelfs terug te draaien na een plotselinge crash. En weg is het vertrouwen in de Federal Reserve. Het is geen voorspelling, maar het is een scenario dat kansrijk is.

Vooruitblik

De komende dagen zouden de belangrijkste aandelenmarkten en de status van risicobereidheid na de mini-meltdown van vorige week op ieders radar moeten staan. De S&P 500 index sloot dicht bij de steun van 1.850, een belangrijk technisch gegeven. Het 200-daags gemiddelde, dat geheel intact is gebleven sinds eind 2012, stijgt gestaag vanaf het huidige niveau van 1.760. Als deze beweging doorzet, houdt dan een verdere versterking van de yen in de gaten en ik zou uiteindelijk ook kijken naar de munten van opkomende markten wanneer die ,als dit aanhoudt, onder een veel sterkere druk komen te staan. De zware steun voor de USD/JPY blijft in de buurt (101,25 tot 100,75) en ik heb er nog steeds grote moeite mee aan te nemen dat de EUR/USD vanaf hier nog een groot opwaarts potentieel heeft, hoewel de vasthoudendheid van de beweging aanhoudt.

De volgende cijfers van belang zijn die van de Amerikaanse detailhandelsverkopen op maandag en de consumentenprijsindex (CPI) van dinsdag. De eerste zullen vooral interessant zijn omdat zulke economische activiteiten het snelst op kunnen veren door de betere weersomstandigheden. Wat de CPI betreft, we zitten nog steeds een vol procentpunt boven het dieptepunt van 2010, dus is er een veel grotere verrassing nodig om een reactie van de Fed te verwachten.

John Hardy is een internationaal vermaard valuta (Forex) specialist en veelvuldig te zien op CNBC en Bloomberg TV. Hij is hoofd valuta bij Saxo Bank.