Nieuws/Financieel
976139
Financieel

'AEX begint met verlies'

De effectenbeurs in Amsterdam begint maandag waarschijnlijk met verlies aan de verkorte handelsweek. Ook de andere Europese aandelenmarkten zullen lager openen. Beleggers krijgen deze week een eerste indruk van de stand van zaken in het Nederlandse bedrijfsleven. Een aantal grote ondernemingen opent de boeken over het eerste kwartaal.

,,De AEX begint 2 tot 2,5 punten lager in navolging van de lagere slotstanden op Wall Street van afgelopen vrijdag. De aanhoudende spanningen tussen Rusland en Oekraïne zorgen voor waakzaamheid. Op macro-economisch vlak staan er deze week weinig belangrijke cijfers op het programma. We krijgen deze week wel veel bedrijfsresultaten'', aldus marktanalist Ingrid Eltink van IG Nederland.

Chipmachinefabrikant ASML is woensdagochtend het eerste AEX-fonds dat de kwartaalcijfers bekendmaakt. Kabelexploitant Ziggo komt die dag ook met de cijfers naar buiten. De aandacht gaat bij Ziggo echter vooral uit naar de voorgenomen overname door Liberty Global. Het verf- en chemieconcern AkzoNobel opent donderdag de boeken.

TomTom

TomTom zal maandag mogelijk bewegen op een advieswijziging. De Zwitserse bank UBS schroefde zijn aanbeveling voor het navigatiebedrijf terug.

De Europese beurzen zijn aanstaande vrijdag gesloten vanwege Goede Vrijdag. Ook volgende week maandag blijven de markten in Europa dicht vanwege Pasen. Op de Amerikaanse beurzen wordt er vrijdag eveneens niet gehandeld. Wall Street is wel open op Tweede Paasdag.

Verre Oosten

De beurzen in het Verre Oosten lieten maandag een gemengd beeld zien. In Tokio sloot de Nikkei 0,4 procent lager. Beleggers bleven voorzichtig na de zware koersval van vorige week. De aanhoudende koersverliezen op Wall Street en de oplopende spanningen in Oekraïne zorgden eveneens voor terughoudendheid.

De Amerikaanse aandelenbeurzen sloten vrijdag de handelsweek met nieuwe verliezen af. Beleggers reageerden teleurgesteld op de resultaten van JPMorgan Chase en lieten zich niet opbeuren door meevallende cijfers over de Amerikaanse economie.

Dow-Jones

De Dow-Jonesindex eindigde 0,9 procent lager op 16026,75 punten. De S&P 500 verloor 1 procent tot 1815,69 punten. De Nasdaq kwam 1,3 procent lager uit op 3999,73 punten.

De Europese beurzen gingen eveneens met forse minnen het weekeinde in. In Amsterdam dook de AEX weer ruim onder de 400 punten. De hoofdindex op het Damrak eindigde 1,6 procent lager op 395,64 punten. De MidKap sloot 1,5 procent lager op 656,63 punten. De hoofdindices in Parijs, Frankfurt en Londen leverden tot 1,5 procent in.

De euro was maandag voorbeurs 1,3840 dollar waard, tegen 1,3898 dollar bij het slot van de Europese handel op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,4 procent duurder op 104,16 dollar per vat. Brentolie steeg 0,5 procent in prijs tot 107,86 dollar per vat.