Nieuws/Financieel
976145
Financieel

Spanning loopt steeds verder op

De crisis in Oost-Oekraïne loopt steeds verder uit de hand. Vanochtend om acht uur Nederlandse tijd loopt er een ultimatum af gesteld door de Oekraïense president aan de  pro-Russische separatisten. Oorlogsgeweld dreigt waardoor het verslechterde sentiment op de Westerse aandelenbeurzen nog verder op de proef wordt gesteld. Het is Risk-Off vandaag op de beurzen, er worden scherp lagere openingen verwacht.

De S&P500 is afgelopen vrijdag voor de tweede achtereenvolgende dag gesloten onder key breakpoint naar de onderkant van 1840, de neerwaartse uitbraak is bevestigd. De S&P500 verloor vrijdag 0,95 procent waarmee in de totale vorige week 2,7 procent werd ingeleverd. De meest belangrijke aandelenindex ter wereld is nu een neerwaartse correctieperiode gestart die wel eens tot en met juni zou kunnen aanhouden. 

Verstrekkende gevolgen

Eerste koersdoel is een felle en snelle daling tot het 1720 niveau voor de S&P500. Als zaken werkelijk uit de hand gaan lopen tussen Oekraïne en Rusland kan dat verstrekkende gevolgen hebben voor de Europese economie. Het prille herstel in de eurozone kan in de kiem worden gesmoord en zware economische sancties tussen het Westen en Rusland kunnen en zullen overal worden gevoeld. Met name in Duitsland maakt men zich zeer grote zorgen, de Duitse economie kan een enorme knauw krijgen doordat de €70 miljard jaarlijkse handel met Rusland direct gevaar loopt.

Beleggers zullen vandaag dan ook voor de uitgang gaan op de diverse aandelenbeurzen. Er worden veilige havens gezocht in staatsobligaties maar ook vindt er een vlucht plaats naar de goud- en oliemarkt. De Goudprijs is alweer gestegen tot een niveau van $1329 en de olieprijs stijgt tot ruim $104 per vat van de leidende oliesoort de West Texas Light Intermediate. De Goudprijs is dit jaar al met ruim 10 procent gestegen en lijkt op weg om in korte tijd nog veel verder te stijgen. Goud vervult een vluchtfunctie.

Inhaaleffect

De olieprijs reageert opwaarts op de oplopende spanningen tussen Oekraïne en Rusland, er is sprake van een inhaaleffect ten opzichte van de goudprijs. Als zaken escaleren tussen Oekraïne en Rusland en er oorlogsgeweld zal plaatshebben, kan de olieprijs in korte tijd snel verder worden doorgekocht en zelfs de $150 per vat bereiken volgens marktvorsers. Als het Westen wordt geforceerd om vergaande economische sancties af te kondigen kan dit grote gevolgen hebben voor zowel de olie als ook de gasprijs ontwikkeling.

Het is deze week de handelsweek in aanloop naar het lange Paasweekeinde. Het is een verkorte beursweek, aanstaande vrijdag zijn de Euronext beurzen gesloten in verband met de viering van Goede Vrijdag en ook volgende week maandag, Tweede Paasdag, zullen de Euronext beurzen zijn gesloten. Beleggers zullen daarom geen al te grote koopactiviteiten willen aangaan in aanloop naar het lange vrije Paasweekeinde.

Angst stijgt

In plaats daarvan zou er een run op de uitgang kunnen komen, technisch zijn we neerwaarts uitgebroken, de waarderingen staan nog torenhoog en als zaken in Oost Oekraïne meer gewelddadig worden, zal dit het afbrokkelende sentiment zwaar aantasten. De angstgraadmeter onder beleggers, vertaald in de volatiliteitindex VIX, is afgelopen vrijdag met 7,17 procent doorgestegen tot een stand van 17,03. Meer volatiliteit en koersuitslagen op korte termijn.  Met name in Amerika zou een versnelling van de daling kunnen plaatshebben.

De Oost-Europese valuta zullen vandaag extra in de aandacht staan door de oplopende spanningen in buurland Oekraïne. De Poolse Zloty, de Hongaarse Forint en de Slowaakse Koruna kunnen worden gedrukt ten opzichte van de dollar als zaken verder uit de hand dreigen te gaan lopen. Het grote flitsgeld heeft een volgend slachtoffer gevonden.

De Poolse Centrale Bank directeur reageerde al door te verklaren dat de Poolse rente op een passend niveau staat. Men wil in de Oost Europese landen absoluut niet terug naar Russische invloeden en bovenal op korte termijn geen Turkse toestanden met zwaar onder druk komende valuta en fors stijgende renten. Zo komt de Russische dreiging steeds dichterbij.

Rob Koenders (1961) schrijft zijn columns voor dft.nl op persoonlijke titel. In deze columns worden geen aanbevelingen gedaan. De lezer dient aan de inhoud geen koop of verkoopadvies te ontleden.