Nieuws/Financieel
977359
Financieel

Minder leasewagens op Nederlandse wegen

De verkoop van leaseauto's is het eerste kwartaal van dit jaar met 11,6 procent gekrompen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. In de maand maart bedroeg de daling zelfs 22,3 procent. Dat maakte Aumacon, het kenniscentrum voor de autobranche, dinsdag bekend op basis van cijfers van VWE voertuiginformatie en -documentatie.

In totaal kwamen er in de eerste drie maanden van het jaar 20.321 leasebakken bij, vergeleken met 22.994 stuks vorig jaar. Het totale leasepark in Nederland kromp daarmee met 1 procent tot 373.129 auto's. Het totale wagenpark groeide juist met 2 procent, tot bijna 7,9 miljoen auto's.

Volgens Clem Dickmann, directeur van Aumacon, komt de daling van de zakelijke markt vooral doordat er eind vorig jaar veel leaseauto's op kenteken zijn gezet, wegens de fiscale voordelen die toen nog golden. ,,Maar het komt ook door de nog altijd groeiende werkloosheid in het midden en hogere kader. Dat gaat ten koste van het leasewagenpark. En leasecontracten worden verlengd, ook omdat er minder zakelijke kilometers worden afgelegd'', vertelt Dickmann.