Nieuws/Financieel
977568
Financieel

Opnieuw flinke verliezen op Wall Street

De Amerikaanse aandelenmarkten moesten maandag opnieuw een flinke veer laten, na de zware koersverliezen vlak voor het weekeinde. Beleggers nemen bij gebrek aan richtinggevend nieuws geen risico's en wachten af hoe bedrijven de afgelopen maanden hebben geboerd. De kwartaalcijferperiode barst deze week los.

De Dow-Jonesindex met daarin de 30 grootste Amerikaanse beursfondsen stond een kleine drie kwartier voor sluiting 0,8 procent lager op 16.288 punten. De bredere S&P 500 daalde 0,9 procent tot 1848 punten en is daarmee de winst tot nu toe dit jaar weer kwijt. De technologiegraadmeter Nasdaq viel 1,1 procent terug tot 4082 punten.

Aluminiumproducent Alcoa (min 0,8 procent), dat sinds dit jaar geen deel meer uitmaakt van de Dow, komt dinsdag als eerste grote onderneming met de resultaten in het eerste kwartaal. Aan het einde van de week brengt Goldman Sachs als eerste hoofdfonds de cijfers naar buiten. De bank daalde maandag 2,3 procent in waarde en behoorde daarmee tot de sterkste dalers in de Dow.

Pfizer

Ook farmaceut Pfizer, sportschoenenfabrikant Nike en de creditcardmaatschappij American Express waren flink uit de gratie met koersverliezen boven de 2 procent. Bovenin de Dow konden de technologiefondsen Intel en IBM beleggers wel bekoren. Beide aandelen stegen 1,8 procent. Coca-Cola volgde met een plus van 1,5 procent.

Verder waren het vooral internetbedrijven die het moesten ontgelden. Zo werd Yahoo ruim 3 procent minder waard, LinkedIn 2,1 procent en Twitter 1,1 procent. King Digital, de maker van het smartphonespelletje Candy Crush Saga, verloor ruim 4 procent. Van de introductieprijs van 22,50 dollar bij de beursgang eind maart is nog maar iets meer dan 18 dollar over.

Questcor

Farmaceut Mallinckrodt wil branchegenoot Questcor inlijven en legt daarvoor 5,6 miljard dollar (4,1 miljard euro) in contanten en eigen aandelen op tafel. Beleggers hielden nog een slag om de arm. Het aandeel Questcor steeg meer dan 15 procent maar bleef met zo'n 78 dollar ruim onder de geboden prijs van 86,10 dollar. Mallinckrodt leverde 4 procent in.

De euro was 1,3742 dollar waard, tegen 1,3745 dollar bij het slot van de Europese beurshandel. De prijs van een vat Amerikaanse olie van 159 liter daalde 0,6 procent tot 100,53 dollar. Voor Brentolie werd 0,8 procent minder betaald: 105,90 dollar per vat.