Nieuws/Financieel
977582
Financieel

Wall Street zet AEX onder druk

De Amsterdamse beurs ging maandag gebukt onder de scherpe koersdalingen op de Amerikaanse aandelenmarkten eind vorige week. Beleggers hadden ook weinig animo om te handelen vanwege de naderende start van het cijferseizoen. Er was verder nauwelijks richtinggevend macronieuws.  Vooral  de financials werden van de hand gedaan. Lokaal aandeel Altice ontrok zich aan de malaise dankzij het enthousiasme over de inlijving van het Franse telecombedrijf SFR.

De AEX-index die de gehele dag rood kleurde, eindigde 0,8% in de min op 404, circa een punt boven het laagste niveau van de dag. De Midkap-index viel eveneens 0,8% terug tot 672,62 punten.

Andere Europese beurzen kregen het nog zwaarder te verduren. Frankfurt dook zelfs 1,9% omlaag, terwijl Parijs 1,1% inleverde. Meevallende cijfers over de Duitse industrie en het beleggersvertrouwen in de eurozone boden geen houvast.

De stevige tik die Wall Street afgelopen vrijdag opliep, zorgde vanaf het begin van de handel al voor terughoudendheid bij beleggers op de Europese aandelenmarkten. Volgens Simon Wiersma, beleggingsstrateeg bij het ING Investment Office, speelde de draai van Amerikaanse groeiaandelen zoals biotech en technologiefondsen, naar waardeaandelen een belangrijke rol in de verkoopgolf. "Vooral hedgefondsen die zeer actief zijn met groeiaandelen moesten hun posities daardoor snel aanpassen." Ook wijst hij er op dat in de VS de breedsamengestelde beursgraadmeter S&P500 vorige week op een recordniveau stond. "Het is niet zo vreemd dat we dan te maken krijgen met winstnemingen." Wall Street zette vanmiddag bij opening de neergaande lijn voort. 

De ING-strateeg gaat er echter van uit dat de koersen de weg weer omhoog zullen vinden gesteund vanwege een verwacht meevallend cijferseizoen dat in Amerika morgen wordt afgetrapt door aluminiumconcern Alcoa. "De verwachtingen voor de winstcijfers zijn niet al te hooggespannen,  waardoor de kans toeneemt dat de resultaten positief gaan verrassen. Bovendien zijn de nadelige valutaeffecten van veel opkomende markten ten goede gekeerd. Daarnaast staan het licht van steeds meer macro-economische indicatoren vooral in de VS op groen."  Hij acht de kans niet groot dat de situatie in Oekraïne nog roet in het eten zal gooien doordat Rusland zelf economische het hardst wordt getroffen bij een verdere escalatie van het conflict.          

In een toespraak tijdens een bezoek aan Amsterdam meldde de Duitse centralebankpresident Jens Weidmann dat de eurocrisis nog lang niet is bedwongen. Hij meent dat landen door moeten gaan met het naleven van de strengere begrotingsregels. "Weidmann wil hiermee druk zetten op de regeringen van perifere EU-landen zoals Griekenland, maar ook Spanje om de hervormingsplannen door te voeren en niet achterover te gaan leunen," stelt Wiersma. "Als je echter kijkt naar de obligatiemarkten van deze landen dan is het einde van de eurocrisis bijna nabij."

Bij de Nederlandse hoofdfondsen bleef Delta Lloyd last houden van de vorige week aangekondigde vroegtijdige pensionering van topman Niek Hoek en gleed 2,1% weg naar €19,42.

ASML leed onder de wereldwijde verkoopgolf onder technologiefondsen en daalde 1,8% tot €66,13. De Belgische zakenbank Petercam verhoogde het advies voor de chipmachinefabrikant vanochtend juist naar 'kopen'.

Bank-verzekeraar ING, die vorig week na de lancering van zijn langetermijndoelstellingen nog sterk in de lift zat,  moest flink terrein prijsgeven met een 3,4% lagere slotkoers op €10,49. Aegon had ook last van tegenwind en raakte 1,6% kwijt op €6,64.

uitzender Randstad sloot met een min van 3,5% op €41,92. Het aandeel ging echter €0,95 ex-dividend. Gecorrigeerd hiervoor was er een verlies van 1,4%.

Wolters Kluwer verloor 0,5% op €20,32. De uitgever heeft de overname van Third Coast, een dienstverlener op het gebied van management- en juridische ondersteuning, afgerond.

Digitaal beveiliger Gemalto en baggeraar Boskalis wisten de voeten wel goed droog te houden en boekte beide winsten van 0,8% op €86,90 en €40,78. Unibail Rodamco koerste 0,9% hoger naar €192.

Bij de middelgrote fondsen belandde staalproducent Aperam in de onderste regionen met een min van 2,6%.

Air France KLM ging 1,9% achteruit na de publicatie van teleurstellende vervoerscijfers. PostNL werd door winstnemingen 2,8% minder waard, na de rally van vorige week. Arseus droeg de rode lantaarn met een koersdaling van 2,9%.

Altice ging flink tegen de negatieve stroom in en maakte op de lokale markt een koerssprong van 11,5% naar €33,60 na de overnamestrijd om SFR te hebben gewonnen. De kabelgigant betaalt het Franse Vivendi ruim €17 miljard voor zijn telecomdochter.

Biotechnologiebedrijf Pharming klom 4,9%. In een zaterdag gepubliceerd interview in De Telegraaf herhaalde topman Sijmen de Vries er vertrouwen in te hebben dat het middel Ruconest dit jaar op de Amerikaanse markt wordt toegelaten.

Elke ochtend de Nieuwsbrief van DFT in uw mailbox? Meldt u dan hier aan.