Nieuws/Financieel
977595
Financieel

Plan Bolkestein in pan gehakt

'Eurozone is geen vakantieclubje'

"Een tijdelijk vertrek uit de eurozone helpt zwakke landen niet bij het oplossen van hun problemen. De eurozone is bovendien geen vakantieclubje, waar je op ieder moment kunt in- en uitstappen." Dat zei de president van de Duitse Bundesbank Jens Weidmann maandag tijdens een bijeenkomst in Amsterdam.

"Wanneer een land even pauze neemt van de muntunie verdwijnt daarmee ook een drijfveer om te hervormen", aldus Weidmann, die daarmee reageerde op een voorstel van voormalig minister en eurocommissaris Frits Bolkestein. Deze pleitte maandag voor een tijdelijk vertrek van een land uit de eurozone.

"Als je een lidstaat bent, moet je je aan bepaalde Europese regels houden", aldus Weidmann. Een tijdelijk vertrek uit de muntunie maakt dat een land zich niet meer per se aan die Brusselse eisen hoeft te houden.

Vakantieclub

Door landen de mogelijkheid tot een langdurige 'vakantie' te bieden, wordt het hele idee achter muntunie omvergeveegd, zo stelde Weidmann. "En de eurozone is niet een soort vakantieclubje, waar je op elk moment in en uit kunt stappen", aldus de president van de Bundesbank.

Ook zijn ambtgenoot Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, zag weinig heil in een dergelijke mogelijkheid.