Nieuws/Financieel
977600
Financieel

Miljardenfusie in farmaciebranche in de maak

Het in Ierland gevestigde, Amerikaanse farmacieconcern Mallinckrodt wil fuseren met zijn eveneens Amerikaanse branchegenoot Questcor. De twee ondernemingen hebben overeenstemming bereikt over een overname waar in totaal van 5,6 miljard dollar (4,1 miljard euro) mee is gemoeid, zo maakten zij maandag bekend.

Per aandeel Questcor komt het bod neer op 86,10 dollar, waarvan Mallinckrodt 30 dollar in contanten zal voldoen en de rest in eigen aandelen. Na afronding van de deal zullen de huidige aandeelhouders van Mallinckrodt 50,5 procent van de gefuseerde onderneming in handen hebben, die van Questcor 49,5 procent. Het bod ligt ruim een kwart boven de beurswaarde van Questcor bij sluiting van de beurs op Wall Street vrijdagavond.

Huidig topman Mark Trudeau van Mallinckrodt krijgt de leiding over het fusiebedrijf. Drie bestuurders van Questcor nemen zitting in de raad van bestuur, die wordt uitgebreid naar 12 leden. Questcor, dat het overgrote deel van zijn jaaromzet van bijna 800 miljoen dollar haalt uit de verkoop van een middel tegen bepaalde symptomen van multiple sclerose, wordt een zelfstandig onderdeel binnen de divisie van Mallinckrodt die specialistische geneesmiddelen maakt.

Mallinckrodt verwacht dat de overname direct bijdraagt aan de winst per aandeel. Vanaf 2015 wordt zelfs een aanzienlijke bijdrage aan de winst voorzien. Het bedrijf is in Nederland actief als producent van medische isotopen in Petten.