Nieuws/Financieel
977789
Financieel

Mark Mobius: bestuur Alibaba problematisch

Opkomende landen-veteraan Mark Mobius zal niet instappen als de Chinese internetgigant Alibaba naar de beurs gaat. Hij maakt zich zorgen over de wijze waarop het bedrijf wordt bestuurd. Mobius beheert $50 miljard bij Templeton Emerging Markets Group.

Dat Alibaba een beursgang in Hong Kong zag afketsen, omdat de lokale toezichthouder het er niet mee eens was dat de partners van Alibaba ook na de beursgang een meerderheid van de bestuurders mogen benoemen. Op de beurs van Hong Kong geldt het principe van één aandeel, één stem.

In de VS, waar Alibaba nu naar de beurs wil, is meer macht voor de oprichters niet ongebruikelijk. Een bedrijf als Google heeft bijvoorbeeld verschillende typen aandelen, waarmee de oprichters meer macht hebben dan gewone aandeelhouders.

Tencent

Mobius is geen liefhebber van zo'n bestuursvorm, zegt hij in een interview met Bloomberg. Daarom laat hij de beursgang van Alibaba aan zich voorbij gaan. In bredere zin is Mobius wel fan van Chinese technologiebedrijven. Zo heeft hij een belang in Tencent, een internet- en mediaconglomeraat dat in Hong Kong beursgenoteerd is.

De 'friday fall' van afgelopen vrijdag, toen vooral de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq flink verloor, was voor Mark Mobius een mooie koopkans, zo zegt hij tegen Bloomberg. Welke bedrijven hij precies kocht, wilde de fondsbeheerder niet prijs geven.