Nieuws/Financieel
977865
Financieel

Beschadigd KPMG gooit roer om

Accountantsreus KPMG, die afgelopen jaar zware kritiek kreeg door zijn betrokkenheid bij diverse omvangrijke fraudezaken, ziet zich genoodzaakt de top van de onderneming ingrijpend te wijzigen.

Hiervoor heeft het bedrijf voormalig ING-topman Jan Hommen aangetrokken en wordt een partner van het gerenommeerde advocatenkantoor De Brauw, Jaap de Keijzer, tijdelijk aangesteld om de juridische afdeling te versterken. Ook worden voor het eerst externe commissarissen aangesteld.

KPMG ontkent dat het tot de ingreep gedwongen is door accountanttoezichthouder AFM. „Wij doen dit omdat we het zelf willen”, aldus bestuursvoorzitter Jurgen van Breukelen.

Begin dit jaar moest het concern voor €7 miljoen strafvervolging afkopen bij het OM in een internationale omkopingszaak. Volgens justitie maakte de accountantsfirma zich schuldig aan ernstig strafbare feiten, door bij bouwbedrijf Ballast Nedam mee te werken aan smeergeldbetalingen aan functionarissen in Saudi-Arabië, in ruil voor grote bouwopdrachten.

KPMG besteedde„onvoldoende aandacht aan de naleving van zorgvuldigheids- en integriteitseisen”. Van Breukelen: „Het roer moet om en het is ons menens”.