Nieuws/Financieel
977873
Financieel

Markt verliest momentum

Wat een ongekend felle verkoopgolf op Wall Street afgelopen vrijdagavond in de laatste uren van de handel. De grootste winnaars van de Bull markt werden scherp verkocht doordat beleggers  acuut gingen twijfelen over de toekomstperspectieven. Het waren met name de momentumaandelen zoals Facebook, Netflix, Tesla en de biotechnologiesector die fors werden uitgeladen.

In hoog volume verdrongen beleggers zich voor de uitgang. De Nasdaq verloor liefst 2,6 procent, de grootste daling op één dag sinds 2012. Het was apart om te constateren. De dag begon op Wall Street in een euforische sfeer met nieuwe intra dag All Time High recordstanden voor de S&P500 van 1897 en 16.629 voor de Dow Jones in reactie op het solide arbeidsrapport over maart.

Toen de verwachte scherpe opwaartse reactie op het solide arbeidsrapport uitbleef, werd een contrareactie geactiveerd. De S&P500 sloot de dag 1,25 procent lager af op een slotstand van 1865 punten. De Dow Jones verloor 1 procent. De zogenaamde Fear&Greed index begon de dag afgelopen vrijdag in de Greed stand, denderde in de Fear stand maar eindigde de dag neutraal, leunend tegen de angststand aan. De VIX eindigde de dag 4,41 procent hoger op een stand van 13,96. De VIX signaleert verhoging van volatiliteit.

De Nasdaq Composite handelde afgelopen donderdag op het slot tegen een gemiddelde koers/winst verhouding van 31 keer de gerapporteerde winsten, topzwaar zou je zeggen. En apart dat beleggers zonder met hun ogen te knipperen deze hoge gemiddelde koers/winst verhoudingen nog gewoon doorkochten. De S&P500 handelde op de All Time High pieken van rond 1897 tegen een gemiddelde koers/winst verhouding van 17,5 keer de gerapporteerde winsten. Het hoogste sinds 2010.

Beleggers maken zich in toenemende mate zorgen aan de vooravond van het eerste kwartaal cijferseizoen. En dan met name om het feit of dat de torenhoge koersen en waarderingen de winstontwikkelingen van de bedrijven wel kunnen rechtvaardigen. 

De focus van de markt zal vanaf vandaag worden gericht op de eerste kwartaal bedrijfsresultaten die vanaf deze week zullen worden gepubliceerd. Morgenavond publiceert voormalig Dow Jones component Alcoa als eerste de kwartaalresultaten, de officieuze start van het cijferseizoen. Alcoa verwacht een 56 procent daling van de winst.

Diverse analisten waarschuwen dat het eerste kwartaal cijferseizoen niet een mooi plaatje zal worden. De winst consensusverwachtingen voor de S&P500 bedrijven worden verwacht gemiddeld 1,2 procent te zijn gedaald over het afgelopen eerste kwartaal. Een winstdaling over het afgelopen eerste kwartaal zou een eerste daling markeren sinds het derde kwartaal van 2012 toen er sprake was van een gemiddelde winstdaling met 1 procent.

Er wordt verwacht dat de energie en de financiële sector aandelen de grootste verliezers van het eerste kwartaal zullen zijn. Ook de vele Amerikaanse bedrijven die buiten Amerika zaken doen zullen in hun eerste kwartaalresultaten last ondervinden van een relatief dure dollar. De S&P500 bedrijven genereren iets minder dan de helft van hun omzet buiten Amerika.

De Bull Run zette onverminderd door, toch zijn er in de afgelopen weken al een groot aantal bedrijven geweest die de verwachtingen neerwaarts hebben bijgesteld. De markt heeft deze aanpassingen totaal genegeerd. Doordat er gewaarschuwd is, zouden de negatieve tijdingen dan ook niet voor echte verrassingen moeten zorgen. Volgens Factset Research hebben diverse van de 111 bedrijven die winstverwachtingen hebben afgegeven voor het eerste kwartaal, deze neerwaarts aangepast. Bovendien hadden de meesten een zogenaamde negatieve outlook.

Echter alles zal op het weer worden gegooid. Amerika kende een ongekend strenge en volhardende winter, het was ongewoon koud gedurende het eerste kwartaal met veel winterstormen in diverse belangrijke delen van het land waardoor de economische activiteiten werden verstoord. De markt zal dan ook vooral op de zogenaamde “forward guidance “van de bedrijven afgaan.

De Europese beurzen worden de nieuwe handelsweek lager verwacht te openen in reactie op de felle verkoopgolf afgelopen vrijdagavond op Wall Street en overwegend lagere koersen vanochtend in Azië waar de Japanse Nikkei 1,9 procent verliest. De focus van de markt gaat deze week naar de eerste publicaties van  eerste kwartaalresultaten. Europese beleggers zijn gewaarschuwd door de scherpe neerwaartse beweging van vooral de Nasdaq afgelopen vrijdag. Een slot van de S&P500 onder de 1839 deze week zet het luik open.

Rob Koenders (1961) schrijft zijn columns voor dft.nl op persoonlijke titel. In deze columns worden geen aanbevelingen gedaan. De lezer dient aan de inhoud geen koop of verkoopadvies te ontleden.