Nieuws/Financieel
977924729
Financieel

Haken en ogen bij uitvoering akkoord

Deal mondiale hervorming belastingen: minimumtarief multinationals van 15%

In totaal 136 landen hebben een akkoord gesloten over een grootscheepse hervorming van het internationale belastingstelsel.

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), de denktank die de onderhandelingen leidde, meldde vrijdagavond dat er een akkoord bereikt was. Het plan moet jaarlijks €130 miljard aan gemiste inkomsten opbrengen. Alle landen die het ondertekend hebben, zijn gezamenlijk goed voor 90% van de wereldeconomie.

Eerder dit jaar werden 130 landen het al eens. Ierland, Estland en Hongarije, landen met een heel lage vennootschapsbelasting, waren eerst tegen het plan maar stemden alsnog in. Vooral voor Ierland, waar veel Amerikaanse techbedrijven hun hoofdkantoor hebben vanwege de lage belasting, lag het plan gevoelig. Alleen Kenia, Nigeria, Pakistan en Sri Lanka zijn niet akkoord, meldt de OESO.

Ook Nederland heeft zo’n reputatie als belastingparadijs. Al is het de vraag hoe groot de impact van dit plan gaat zijn. Het minimumtarief van 15% van het akkoord ligt onder de Nederlandse vennootschapsbelasting van 25%.

Er is daarom ook kritiek op het plan. Volgens Oxfam geeft het minimumtarief van 15% veel rijke landen juist handvatten om hun belastingen voor multinationals te verlangen.

Langer in de lucht

Het plan hing al langer in de lucht. Zo schaarde eerder dit jaar de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen zich al achter voor het minimum belastingtarief. Dat was een opmerkelijke draai, omdat de VS zich onder president Trump hier juist tegen verzette. Het is nog wel de vraag of president Biden het akkoord door het Congres geloodst krijgt. Als dat niet lukt, is het de vraag of andere landen bereid zijn het verdrag uit te voeren. Bovendien werkt een aantal landen, zoals Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, aan een taks op grote techbedrijven als Amazon en Google. Die moet van tafel, anders wil de VS niet instemmen.

En dat is niet de enige hindernis bij de uitvoering van het plan. Hongarije heeft al gepleit voor een overgangstermijn van tien jaar, terwijl in het akkoord 2023 wordt genoemd. Al twijfelen belastingexperts of die deadline wel gehaald wordt. Alle landen moeten de nieuwe regels namelijk in eigen wetgeving implementeren.