Nieuws/Financieel
978322729
Financieel

Wall Street pakt winst, maar steun VS onzeker

Amsterdam - Beleggers in New York gingen donderdag alsnog met winst naar huis. Techaandelen als Amazon zorgden voor steun. Optimisme over een overeenkomst voor een steunpakket uit Washington kreeg even een knauw. De Dow Jones-index sleepte er nog net een winstje uit, hoewel Republikeine en Democraten geen akkoord leken te bereiken. Oliebedrijven boekten zware verliezen.

De Dow Jones-index sloot met 0,1% winst bij 27.816,90 punten.

De S&P 500 behield 0,5% winst bij 3380,80 punten. De Nasdaq ging naar 1,4% stijging bij 11.326,51 punten.

Het nieuws werd aanvankelijk gedreven door het aantal aangevraagde Amerikaans WW-uitkeringen, dat met 837.000 iets lager was dan verwacht en voor de vijfde week op rij redelijk stabiel bleef. Beurzen veerden vroeg op met hernieuwd zicht op een stimuleringspakket uit Washington.

De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin sprak woensdag met de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi over een omvangrijk steunpakket voor ’s werelds grootste economie. Beide partijen zouden gesprekken later voortzetten, terwijl een stemming voor het plan van de Democraten op de rol stond.

Een minpunt tussen alle cijfers vandaag was enerzijds de toename met uitgaven door consumenten in augustus, maar anderzijds de gemiddelde afname van inkomsten van Amerikanen, die samen goed zijn voor ruim 70% van het bbp.

Na opening van de beurzen kwamen marktonderzoeker ISM met het cijfer over de bedrijvigheid in de industrie in september. Met 55,4 indexpunten bleef dat bij achter bij de 56,4 punten aan verwachtingen. Het cijfer van onderzoeker IHS Markit bleef ook achter.

Ook verschenen Amerikaanse cijfers van de bouwuitgaven afgelopen maand, eveneens een groeiindicator. Die waren bij IHS Markit veel beter: 1,4% toename, bij een verwachting die de helft lager lag.

Vluchtheuvels werden ook bemand. De effectieve vergoeding voor tienjaars Amerikaanse schuld ging met drie basispunten hoger tot 0,707%. Goud werd bijna 1% duurder en kwam boven $1900, zilver 2,1% terwijl Amerikaanse olie bijna 5% in prijs zakte.

Boeing positief

Technologiefondsen Apple, Microsoft en Tesla boekten winst en zorgden met hun gewicht voor steun.

Kleinere fondsen als Etsy (+8,3%), Twitter (+5%) en Microchips (+4,2%) lieten zich gelden

Vliegtuigbouwer Boeing werd 1,5% meer waard nadat de vliegtuigfabrikant een voorlopige goedkeuring kreeg van het hoofd van de Federal Aviation Administration voor de aanpassingen aan het aangepaste toestel 737 MAX. Enkele toestellen van de type stortten eerder neer.

Boeing heeft onder meer Delta Airlines benaderd om tientallen 737 MAX-toestellen te kopen, aldus Reuters. Delta Airlines won 1,6%.

Kleding- en sportmerken als GAP, Under Armour , LBrands en Tommy Hilfiger wonnen terrein.

Bed Bath & Beyond steeg 25,1%, nadat het bedrijf beter dan verwachte tweedekwartaalcijfers had gepubliceerd.

Nikola, de producent van batterijtrucks die onder vuur ligt van hedgefunds die malversaties constateren, steeg nog eens 18%. GM zou het bestaande aandelenbelang uitbreiden. Nikola gaf vandaag aan dat zijn plannen nog steeds op schema liggen. Hedgefondsen kwamen met aanwijzingen voor het verbloemen van prestaties door Nikola.

Onderin de index veel oliebedrijven. Daar noteerde energiebedrijf Valero 7% verlies, Haliburton (+7,3%), toeleverancier aan de oliesector, zakte 6% en Marathon verloor 5,6%. Baker Hughes stond op 4% verlies. ExxonMobile (-3,7%), Philips 66 (-3%).