Nieuws/Financieel
978644840
Financieel

Aderlating tech-aandelen op rood Damrak

De Amsterdamse beurzen eindigden vrijdag met flink verlies. Spanningen tussen China en de VS en zorgen om het coronavirus drukten zwaarder dan herstelcijfers in Europa. Techfondsen Adyen, Galapagos, ASML en ASMI voerden de lange lijst met verliezers aan. Signify en Sligro waren elders lichtpuntjes op Beursplein 5.

De AEX-index sloot de handelsweek 2,2% lager bij 563,95 punten. Over vijf handelsdagen werd 1,7% verloren. De AMX eindigde 0,3% lager bij 773,25 punten.

Beurzen in Londen (-1,4%), Parijs (-1,6%) en Frankfurt (-2%) gingen eveneens omlaag.

Er waren groeicijfers. De Franse bedrijvenactiviteiten bijvoorbeeld overtroffen volgens de inkoopmanagersindex de verwachtingen voor juli. De Duitse productiesector scheerde zelfs voor het eerst in 19 maanden langs krimp. En in het Verenigd Koninkrijk vielen de detailhandelsverkopen volgens data van IHS Markit/CIPS met 13,9% toename mee: het was de sterkste stijging in vijf jaar, ze lagen bovendien ver boven consensus (+8,3%).

China sluit Amerikaans consulaat in Chengdu

Maar beleggers bleven somber. De beurskoersen doken al omlaag na het besluit van China om het Amerikaanse consulaat in Chengdu te sluiten. Peking reageerde daarmee op de sluiting van het Chinese consulaat in Houston.

,,De beurshandel wordt maar door één ding bepaald: grote onzekerheid”, aldus ABN Amro-handelaar Frank Bonsee.

„China en Amerika zijn een nieuwe Koude Oorlog aan het voeren”, zo vergeleek vermogensstrateeg Richard Abma (OHV). „Het eerdere handelsakkoord tussen beide landen werd ontzettend belangrijk gevonden. Maar de zogenoemde fase 2-handelsdeal raakt uit zicht. Zorgwekkend is ook dat de dollar steeds zwakker wordt.”

De euro ging bij $1,1635 naar het hoogste punt sinds september 2018. „Als de dollar verder verslechtert, krijgen Amerikaanse aandelen het moeilijk”, aldus Abma.

De goudprijs steeg boven $1900, het topniveau van september 2011, de piek staat nog altijd op $1921, geboekt in 2011. Eerder deze week schoot de zilverprijs al omhoog. „Dat is vaak een voorbode voor zwakkere aandelenmarkten”, waarschuwde Abma.

De Europese markten kwamen volgens zakenbank MUFG ook onder druk vanwege de vrees voor het mislukken van een handelsovereenkomst tussen Londen en de EU.

Een korte opleving werd slechts veroorzaakt door het afdekken van short-posities, zegt ABN Amro-handelaar Frank Bonsee. ,,Verder bouwden beleggers hun risico’s richting het weekend af.”

De Amerikaanse beurzen bleven in rode cijfers, de Dow Jones verloor 0,2%, de S&P 500 zakte 0,3% en de Nasdaq raakte 0,6% kwijt rond de slotgong in Amsterdam.

Galapagos en ASML kelderen in AEX

In de AEX was betalingsverwerker Adyen met 5,7% teruggang de grootste daler. Galapagos verloor 5,2%. Het biotechbedrijf kreeg een positief advies voor zijn medicijn filgotinib van de European Medicines Agency.

ASML gaf 4,9% prijs. De chipmachinefabrikant had last van tegenvallende berichten van zijn belangrijke klant Intel. De Amerikaanse chipmaker kwam weliswaar met sterke tweedekwartaalcijfers, maar de verwachtingen voor het lopende kwartaal vielen tegen. Ook loopt de uitrol van nieuwe chips volgens Intel vertraging op.

Chiptoeleverancier ASMI ging 4,7% mee omlaag.

Prosus leverde 4% in. De techinvesteerder heeft een minderheidsbelang in het Chinese internetconcern Tencent, dat vandaag 5% daalde op de beurs in Hongkong door de diplomatieke ruzie tussen China en de VS. Ook de tegenwind in de techsector deed het aandeel Tencent geen goed.

Verfmaker AkzoNobel verloor 1,7%. Berenberg verhoogde het koersdoel, van €70 naar €92 euro bij een onveranderd koopadvies.

Bovenin noteerde chemiebedrijf DSM 0,7% winst. En Unilever - dat donderdag met kwartaalcijfers verraste en vrijdag van Berenberg een koersdoelverhoging van €49 naar €52 kreeg - hield het daar met maar net 0,1% winst net droog.

Signify wint bijna 4% na kwartaalcijfers

In de AMX bleef Signify de uitblinker, met een winst van 5,7%. De verlichtingsfabrikant en oude lichtdivisie van Philips wist de omzetdaling in het tweede kwartaal beperkt te houden dankzij de overname van het Amerikaanse Cooper.

Het bedrijf geeft geen verwachting voor heel 2020 vanwege coronacrisis. ING noemde het „een zeer sterk kwartaal”, de omzet nam minder af dan waarvoor zijn analist vooraf vreesde.

Aalbers Industries (+3,4%) - ABN Amro plaatste het op zijn kooplijst -, chemiebedrijf OCI (+1,3%) en de liquiditeitsverschaffer Flow Traders (+0,8%) waren verder uitzondering met winst. OCI-topman Nassef Sawiris kocht 150.000 eigen aandelen bij.

Chiptoeleverancier Besi (-3,7%) was de grote verliezer in de Midkap. Biotechbedrijf Pharming werd richting het weekend 2,7% afgewaardeerd nadat Goldman Sachs zijn belang verkleinde.

Smallcapfonds Accell (-3,2%) boekte in de eerste jaarhelft een nettowinst van €28,6 miljoen. De fietsenfabrikant verwacht dat het bedrijfsresultaat in heel 2020 lager zal uitvallen dan in 2019. ING prees de sterke resultaten, vooral dat de omzet in juni met meer dan de helft omhoog is gegaan, ondanks tegenvallers in de toeleveringsketen.

Ook supermarktketen Sligro (+5,5%) zonder duidelijke reden presteerde sterk met een drievoudig handelsvolume boven het recente gemiddelde.

Technologiebedrijf Nedap (-2,7%) wist zijn omzet ondanks de coronacrisis vrijwel gelijk te houden in de eerste zes maanden van dit jaar. De winst viel wel wat lager uit. Een prognose voor de rest van het jaar geeft Nedap niet.

Thee-, specerijen- en notenhandelaar Amsterdam Commodities (Acomo, +2,6%) voerde de omzet en winst in de eerste jaarhelft vol tegenwind toch op. De vraag naar de producten waar Acomo in handelt bleef echter onverminderd hoog.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws via de mail ontvangen? Schrijf je nu gratis in voor onze nieuwsbrief.