Nieuws/Financieel
979316
Financieel

Nikkei begint april met verlies

De aandelenbeurs in Tokio is dinsdag met een klein verlies begonnen aan de maand april. Beleggers verwerkten een tegenvallend rapport van de Bank of Japan, de Japanse btw-verhoging die per 1 april is ingegaan, en gemengde industriecijfers uit China. De Nikkei eindigde na een wisselvallige handelssessie 0,2 procent lager op 14.791,99 punten.

Uit het zogenoemde Tankan-rapport van de Japanse centrale bank bleek dat de stemming onder grote Japanse industriebedrijven in maart licht is toegenomen ten opzichte van december. Voor juni wordt echter een flinke verslechtering voorzien.

Elders in het Verre Oosten lieten de beurzen een gemengd beeld zien. In Hongkong won de Hang Seng-index 0,9 procent. Uit cijfers van de Chinese overheid bleek dat de activiteit in de industrie van het land in maart nagenoeg is gestabiliseerd. Een vergelijkbare graadmeter van de Britse bank HSBC wees echter opnieuw op krimp van de omvangrijke Chinese industrie. De All Ordinaries in Sydney daalde 0,1 procent en de Kospi in Seoul steeg 0,3 procent.