Nieuws/Financieel

Unilever zegeviert in AEX

Door DFT

Directeur van Adfiz, Enno Wiertsema, opende samen met andere deelnemende partijen de beurs voor de kick-off van de Pensioen3daagse 2017.

Directeur van Adfiz, Enno Wiertsema, opende samen met andere deelnemende partijen de beurs voor de kick-off van de Pensioen3daagse 2017.

Euronext

Beleggers koersten dinsdagnamiddag richting het slot op een goede winst af. Wall Street gaat naar nieuwe records. ArcelorMittal werd een dissonant, Unilever, Shell en ASML waren gewild. Fugro ging in herstel en vergrootte de winst richting het slot.

Directeur van Adfiz, Enno Wiertsema, opende samen met andere deelnemende partijen de beurs voor de kick-off van de Pensioen3daagse 2017.

Directeur van Adfiz, Enno Wiertsema, opende samen met andere deelnemende partijen de beurs voor de kick-off van de Pensioen3daagse 2017.

Euronext

De AEX sloot 0,7% in de plus bij 553,38 punten De AMX koerste bij de slotbel en 847,21 punten 0,5% winst.

De Franse CAC40 eindigde net als de FTSE 100 een fractie hoger. In Duitsland bleef de beurs gesloten.„Een rustige handelsdag”, constateert analist Jauke de Jong van AFS Group op het Amsterdamse Damrak. Er is weinig macronieuws dat de belegger echt kan beroeren. De inflatie in de eurozone is in oktober afgezwakt naar 1,4% op jaarbasis, van 1,5% in september, terwijl op 1,5% was gerekend. De werkloosheid daalde onder de 9%, voor het eerst in tien jaar.

De euro daalde in reactie een fractie bij $1,16. Brentolie noteerde boven $60 per vat, maar kwam 0,2% af in prijs. Nederlandse tienjarige staatsobligaties noteerden lager op 0,4790%.

Wall Street stond een fractie hoger. Kwartaalresultaten van Pfizer en Mastercard kwamen voorbeurs boven verwachting uit. Under Armour sneed in zijn verwachtingen op zwakke Amerikaanse verkopen.

,,Bedrijfsresultaten moeten het in de VS voor beleggers doen. Maar we zijn eigenlijk in in afwachting van het bericht van de Federal Reserve woensdagavond”, zegt macroeconoom Stefan Koopman van Rabobank. De economen zijn benieuwd wat de Amerikaanse centrale bank over de economie en vooral de inflatie te melden heeft. „De inflatiestijging zien we nog niet in de VS. Al is er vrijwel geen werkloosheid en er druk naar meer loongroei zou moeten zijn. Er is toch minder productiviteitsgroei.”

Dat de ECB vorige week zijn steunprogramma beperkte in omvang, maar verlengde in tijd, noemt Koopman ,,een sterke vooruitziende blik”. Dat de kerninflatie in Duitsland is gezakt is niet goed. ,,Al blijft er sterke economische groei.”

Shell gewild

Bij de Nederlandse hoofdfondsen ging voedings- en wasmiddelenproducent Unilever met een winst van 1,4% aan kop. Shell klom 1%, gesteund door meevallende kwartaalcijfers van BP en inkoop van eigen aandelen. „Deze stap geeft vertrouwen aan de sector die sinds begin 2016 in de malaise zat. Het wordt bovendien interessant wat concurrenten van BP als Shell en Total gaan doen met een eventuele aandeleninkoop”, blikt analist Jauke de Jong van AFS Group vooruit.

Een mogelijk claim tegen Shell wordt vandaag beoordeeld tijdens hoorzittingen in de rechtbank van Milaan. Het liet het aandeel Shell onberoerd. Zowel Shell als Unilever heeft een weging van ongeveer 15% in de AEX. ABN Amro bleef sterk met 1,2% winst, terwijl andere financials vlak bleven.

Verfproducent AkzoNobel steeg 0,4%, nadat beleggers maandag al positief hadden gereageerd op de bevestigde fusiebesprekingen met het Amerikaanse Axalta.

Chipmachinemaker ASML pluste 1,1%. Samsung werd positiever over de chipmarkt. Het concern beloofde komende jaren onder meer in EUV-technologie te beleggen waarin het Veldhovense concern marktleider is. Analisten van Jefferies steunden de koers van Philips (+0,5%).

Midkapper GrandVision verloor 4,8%. De uitbater van optiekketens draaide afgelopen kwartaal moeizaam in de VS en waarschuwde in het vierde kwartaal last te krijgen van minder verkoopdagen door de timing van de kerstdagen. Bodemonderzoeker Fugro (+4%) herstelde van de tik van maandag. KBC verhoogde bij een houden-advies het koersdoel met twee euro tot €15,50.

Air France KLM leverde 0,3% in, op het nieuws dat Rusland het luchtruim voor Nederlandse maatschappijen dreigt te sluiten. Het is bovendien dichtbij een joint venture met Jet Airways.

Op de lokale markt steeg Pharming nog eens 10%, waarmee het biotechnologiebedrijf de €1 nadert en daardoor zicht heeft in maart in een index opgenomen te worden.

Neways won 4%, na de publicatie van meevallende kwartaalcijfers.

SnowWorld stond onveranderd, na de mededeling zijn plannen om in Parijs en Barcelona skihallen te gaan bouwen op de lange baan te schuiven.

Wilt u een paar keer per dag het meest besproken nieuws van de Financiële Telegraaf via WhatsApp ontvangen? Meld u zich dan aan voor deze gratis dienst.

Lees meer over