Financieel/Geld
980426
Geld

Draghi werpt reddingsboei naar huizenkoper

Hypotheekrentes hoop in bange dagen.

Hypotheekrentes hoop in bange dagen.

Amsterdam - Huizenkopers en mensen die binnenkort over hun hypotheekrente moeten onderhandelen, mogen Mario Draghi zeer dankbaar zijn. Dankzij de president van de Europese Centrale Bank blijft de hypotheekrente ook in 2018 extreem laag, verwacht De Hypotheekshop.

Hypotheekrentes hoop in bange dagen.

Hypotheekrentes hoop in bange dagen.

Over een paar maanden gaat het programma waarmee de ECB voor tientallen miljarden euro’s per maand obligaties inkoopt zijn vierde jaar in. Door dat programma, en door de negatieve rente die banken moeten betalen als ze hun geld bij de ECB willen onderbrengen, zijn de spaar- en de hypotheekrente tot historisch lage niveaus gedaald.

Zo staat de gemiddelde rente voor een rentevaste periode van dertig jaar op nog maar 3%. Dat tarief gold twee jaar geleden nog voor hypotheken met een rentevaste periode van tien of twintig jaar.

„Aan deze lage rentestand lijkt voorlopig nog geen abrupt einde te komen”, aldus de experts van De Hypotheekshop. De adviesketen denkt dat ook de spaarrente – bij de grootbanken nog slechts 0,05% – voorlopig niet hard zal stijgen.