Financieel/Geld
981533481
Geld

VEH: beleggers slaan nu nog snel even toe

Huizenmarkt legt plafond nog hoger: prijsstijging naar record sinds 2000

Huizenmarkt kookt steeds meer over.

Huizenmarkt kookt steeds meer over.

Amsterdam - In november waren bestaande huizen 20,1% duurder dan een jaar geleden. Dat is de hoogste prijsstijging sinds bijna 21 jaar. In oktober leek een afkoeling juist aanstaande, toen het tempo van de prijstoename eindelijk licht daalde.

Huizenmarkt kookt steeds meer over.

Huizenmarkt kookt steeds meer over.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) begon in 1995 de huizenprijsstijging continu bij te houden. De prijsstijging van november is een evenaring van het record dat dateert uit februari 2000, kort voordat de internetbubbel klapte. Destijds was de gemiddelde transactieprijs bijna 160.000 euro. Afgelopen november werd gemiddeld meer dan 400.000 euro neergelegd voor een huis.

In oktober liep de prijsstijging terug naar 18,3%. Die hoop voor huizenkopers is nu dus de bodem ingeslagen. Vereniging Eigen Huis oppert dat de nieuwe recordsprong komt doordat huizenbeleggers dit najaar nog snel even toeslaan, met als gevolg dat de prijzen extra worden opgedreven.

„Beleggers hebben vanaf 1 januari in diverse steden te maken met een opkoopbescherming, waarbij je alleen een huis mag kopen als je er zelf in gaat wonen”, zegt woordvoerder Hans André de la Porte. Eind vorig jaar sloegen beleggers ook nog snel toe, om een sterke verhoging van de overdrachtsbelasting per 1 januari op huurpanden voor te zijn.

"Verontrustende ontwikkeling nieuwbouw"

André de la Porte ziet nog geen ommekeer komen voor huizenzoekers. Integendeel, hij signaleert sinds kort een „verontrustende ontwikkeling” bij nieuwbouwhuizen. Normaal worden die door makelaars of bouwers verkocht voor een bepaalde basisprijs plus een meerprijs voor extra’s. „Wat je nu ziet gebeuren, is dat kopers bij de inschrijving wordt gevraagd welk bedrag ze boven op die basisprijs willen bieden. Dan maak je meer kans op de woningen. Wij vinden dat zeer ongewenst, net als Bouwend Nederland trouwens, maar het is niet verboden.”

Sinds juni 2013 is sprake van een stijgende trend in de huizenprijzen. De index lag in november 2021 op het hoogste niveau ooit. Vergeleken met 2013 waren de prijzen in november bijna 86 procent hoger.

Voordat het CBS systematisch de huizenprijzen ging bijhouden, waren het de voorlopers van makelaarsorganisatie NVM die dit deden. Zo kwamen in de jaren 70 weleens prijsstijgingen van 30% voorbij. Daaraan kwam abrupt een eind toen Nederland na de tweede oliecrisis in 1979 in een diepe recessie belandde.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop