Nieuws/Financieel
982893
Financieel

Profiel van Rabobank

Sinds het aftreden van topman Piet Moerland in oktober 2013, is Rinus Minderhoud bestuursvoorzitter ad interim. Rabobank draagt nu Wiebe Draijer voor als nieuwe hoogste baas. De benoeming van de huidige voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER) moet nog worden goedgekeurd door De Nederlandsche Bank.

Activiteiten: In Nederland is Rabobank marktleider op het gebied van hypotheken, sparen en verzekeren. Ook is het de belangrijkste financiële dienstverlener voor het midden- en kleinbedrijf, de food- en agrisector en het grootzakelijke segment. Ook internationaal heeft Rabobank een leidende positie in de food- en agrisector. Rabobank International heeft een uitgebreid kantorennetwerk met vestigingen in 30 landen.

Historie: De groep is eind negentiende eeuw begonnen als een verzameling van kleine boerenleenbanken. De eerste lokale agrarische coöperatieve banken richtten in 1898 twee overkoepelende organisaties op: de Coöperatieve Centrale Raiffeisen-Bank in Utrecht en de Coöperatieve Centrale Boerenleenbank in Eindhoven. In 1972 fuseerden deze twee tot Rabobank Nederland.

Recent: Rabobank raakte afgelopen najaar in opspraak nadat duidelijk werd dat de bank betrokken was bij het Libor-schandaal, waarbij internationaal veelgebruikte rentetarieven werden gemanipuleerd. De bank betaalt in totaal 774 miljoen euro om die kwestie te schikken met verscheidene toezichthouders in binnen- en buitenland. Bestuurder Sipko Schat en topman Piet Moerland traden per direct af.

Rabobank kondigde verder eind januari een nieuwe ontslagronde aan. De coöperatieve bank schrapt in de komende 2 jaar nog eens 1000 tot 2000 arbeidsplaatsen, bovenop de 8000 banen die al zouden worden geschrapt.

Aantal werknemers: circa 59.500