Nieuws/Financieel
982914
Financieel

IMF verwacht snel akkoord met Oekraïne

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht binnen enkele dagen overeenstemming te kunnen bereiken met de regering van Oekraïne over een financieel hulpplan voor het land. Dat zei IMF-topvrouw Christine Lagarde zondag bij een bezoek aan de Chinese hoofdstad Peking.

Een afvaardiging van het IMF onderhandelt sinds eerder deze maand met de nieuwe Oekraïense regering over de opzet van de steun en de voorwaarden waaronder de leningen worden verstrekt. Volgens Lagarde is hulp noodzakelijk om de Oekraïense economie te stabiliseren. Ze ging niet in op de omvang van de benodigde leningen.

In de Amerikaanse Senaat wordt maandag gestemd over een voorstel om 1 miljard dollar aan hulpkredieten aan Oekraïne te verstrekken. Het is echter twijfelachtig of het voorstel wordt aangenomen. Republikeinen hebben bezwaar tegen de koppeling van het voorstel aan de Amerikaanse goedkeuring voor hervormingen bij het IMF.

Witte Huis

Het Witte Huis dringt er al lange tijd op aan dat de VS zich aan de in 2010 gemaakte afspraken binnen het IMF houdt. Die moeten ervoor zorgen dat opkomende landen een grotere stem binnen het fonds krijgen. Als onderdeel van de afspraken moeten de Amerikanen een bedrag van 63 miljard dollar dat eerder werd toegezegd aan crisisfondsen van het IMF overhevelen naar de algemene kas van het fonds.

Democraten steunen de voorstellen. Republikeinen vinden echter dat de plannen teveel geld kosten en benadrukken dat de voorstellen los moeten worden gezien van eventuele steun aan Oekraïne. De leider van de Republikeinen in de Senaat, John Boehner, gaf onlangs nog aan dat de extra middelen voor het IMF niet nodig zijn om Oekraïne bij te staan.