Nieuws/Financieel
982941
Financieel

Rabobank wil SER-voorzitter als topman

Rabobank wil Wiebe Draijer benoemen als bestuursvoorzitter. Dat maakte de bank zondag bekend.

De 48-jarige Draijer is momenteel voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER). Hij moet de opvolger worden van Rinus Minderhoud, die eind oktober de leiding van de bank overnam van Piet Moerland. Die trad af vanwege het Liborschandaal, de rentefraude die Rabobank opzadelde met een torenhoge boete.

Volgens president-commissaris Wout Dekker vormen de achtergrond en de persoonlijkheid van Draijer een ,,perfecte match'' met de eisen van Rabobank. ,,Wiebe Draijer heeft bewezen op basis van verbindend leiderschap bruggen te kunnen slaan tussen verschillende partijen met uiteenlopende belangen. Dat past precies bij wat de Rabobank zoekt'', stelde hij.

Ervaring

Draijer is een afgestudeerd werktuigbouwkundige, die van 1990 tot 2006 werkte voor adviesbureau McKinsey. Begin september 2012 volgde hij Alexander Rinnooy Kan op als voorzitter van de SER.

Zijn gebrek aan ervaring in de bankensector is volgens een woordvoerder van Rabobank geen probleem. ,,Het bestuur bestaat uit zes mensen, je moet kijken naar de gehele samenstelling. Die is op deze manier goed in orde'', stelde hij.

Voordracht

De voordracht van Draijer kwam volgens de woordvoerder tot stand na een ,,heel brede oriëntatie'' door de raad van commissarissen van de bank. Draijer is uiteindelijk de enige kandidaat aan wie Rabobank een aanbod heeft gedaan, aldus de zegsman.

De voordracht van Draijer moet nog worden goedgekeurd door De Nederlandsche Bank (DNB). Rabobank verwacht binnen enkele weken duidelijkheid te krijgen van de toezichthouders.

De exacte hoogte van het salaris van Draijer is nog niet vastgesteld. Rabo gaf wel aan dat de bandbreedte voor het salaris van de bestuursvoorzitter ligt tussen 923.500 en 1,15 miljoen euro per jaar. Rabobank keert geen bonussen uit aan bestuurders en zal de hoogte van het salaris melden bij de definitieve benoeming.