Nieuws/Financieel
982987224
Financieel

Wall Street sluit turbulente dag af met verlies

De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag met verlies gesloten na een turbulente handelssessie. Wall Street ging hoger van start. Maar de hoogtevrees bij beleggers rond techaandelen kreeg toch weer de overhand.

De Dow Jones-index ging 0,6% lager het weekend in. Techbeurs Nasdaq daalde 1,3%. De breed samengestelde S&P 500-index zakte 0,8%.

Door de hoogtevrees bij beleggers gingen de techfondsen Alphabet (-3,1%), Amazon (-2,2%) en Facebook (-2,9%) opnieuw in de verkoop. Apple wist de schade beperkt te houden en perste er zelfs een plus van 0,1% uit.

Chipfabrikant Broadcom (+3,1%) werd beloond voor een beter dan verwachte kwartaalupdate. Niet alleen verkocht Broadcom meer chips aan de telecomsector en voor servers, maar ook verwacht de onderneming dat de vraag naar onderdelen voor smartphones weer sterk gaat toenemen.

Tesla kelderde vanmiddag ruim 8%, maar wist het verlies om te buigen in een winst van 2,8%. De maker van elektrische auto’s leverde in de voorbije drie dagen zo’n 18% van zijn beurswaarde in.

Olieprijzen hard omlaag

De olieprijzen gingen vrijdag hard omlaag, waarbij de prijs van Amerikaanse olie voor het eerst in een maand tijd onder de $40 per vat dook. De daling volgde op een uitverkoop op de aandelenbeurzen op Wall Street en de in waarde stijgende dollar. Ook zijn er zorgen op de oliemarkt over het toenemende aantal coronabesmettingen in veel landen, waardoor de vraag naar olie weer onder druk kan komen te staan.

Kenners wezen ook op het feit dat Amerikanen afgelopen zomer veel minder uitstapjes hebben gemaakt met de auto, wat normaal gesproken een geliefde bezigheid is in de VS. Maar vanwege het coronavirus en de beperkende maatregelen tegen de virusuitbraak werden veel minder tochtjes met de auto gemaakt door Amerikanen, met dus minder vraag naar brandstof.

Banenrapport

Beleggers keken ook naar het banenrapport van de Amerikaanse overheid dat meer duidelijkheid gaf over de mate van herstel van de Amerikaanse economie. In augustus kwamen er volgens het Amerikaanse ministerie van Arbeid een kleine 1,4 miljoen banen bij. Dat is een minder grote stijging dan een maand eerder, maar kwam ongeveer overeen met wat economen in doorsnee hadden verwacht. De werkloosheid daalde tot 8,4%, van 10,2% in juli.

’SoftBank achter beursrally’

De Japanse investeerder SoftBank was met het grootschalig opkopen van opties in Amerikaanse techbedrijven trouwens voor een groot deel verantwoordelijk voor de beursrally van de afgelopen maand, meldt zakenkrant Financial Times. Al enkele weken wordt er op Wall Street gesproken over de enorme hoeveelheden call opties die werden gekocht. Die opties geven de houder het recht om aandelen te kopen tegen een vooraf afgesproken prijs, waardoor bij een koersstijging een winst kan worden gemaakt. De risico’s die SoftBank met die aankopen nam zouden ook mensen binnen de techinvesteerder nerveus hebben gemaakt. Door de grote hoeveelheid opties die is opgekocht, blijft de Amerikaanse aandelenmarkt vatbaar voor grote koersschommelingen, stellen analisten. Omdat er veel opties werden verkocht, moesten banken zich indekken met het kopen van aandelen en dat leidde tot prijsstijgingen. Als die zekerheden weer worden afgebouwd, kan de markt daardoor weer dalen.