Nieuws/Financieel
983547
Financieel

Fed: 29 van 30 banken voldoen aan kapitaaleis

Van de 30 grootste banken in de Verenigde Staten heeft slechts 1 instituut de kapitaaleis van de Federal Reserve niet gehaald. Dat maakte de Amerikaanse centrale bank donderdag bekend. Het uitgangspunt in de jaarlijkse stresstest was een kapitaalratio van 5 procent.

Zions Bancorporation doorstond het zwartste scenario niet. De Fed ging daarin uit van een diepe recessie in combinatie met een scherpe stijging van de werkloosheid, een daling van de aandelenkoersen met circa 50 procent en een afname van de huizenprijzen tot het niveau van 2001. De banken zouden in dit geval in totaal 366 miljard dollar verliezen op hun uitstaande kredieten.

De Fed bekeek ook hoe de banken zich zouden houden in een wat milder scenario met een economisch krimp van 1 procent, een werkloosheid van 9,25 procent en een scherpe stijging van de obligatierente tot 5,75 procent. In dit geval zou het gezamenlijke verlies 267 miljard dollar bedragen. Zions Bancorporation voldeed in dit scenario wel aan de kapitaaleis.

Kapitaalratio

Volgens de Fed zijn de banken nu beter in staat om geld te blijven uitlenen aan consumenten en bedrijven dan 5 jaar geleden. Ook staan ze er beter voor wat betreft het kunnen voldoen aan financiële verplichtingen. De kapitaalratio zou in het zwartste scenario dalen van 11,5 procent in het derde kwartaal van 2013 tot 7,6 procent. Dat is een stuk hoger dan de gemeten ratio van 5,5 procent aan het begin van 2009.

Volgende week woensdag maakt de Fed nog meer testresultaten bekend. Dan gaat het om de vraag of de banken moeten afzien van het uitkeren van dividend of de inkoop van eigen aandelen om hun kapitaalratio op peil te houden. Ook dan geldt een minimumeis van 5 procent gedurende een hypothetische periode van 9 kwartalen van economische malaise.