Nieuws/Financieel
983551
Financieel

Wall Street op winst dankzij macrocijfers

Beleggers op Wall Street lieten de kans op een eerder dan verwachte renteverhoging donderdag even voor wat het was en richtten zich op een aantal gunstige signalen over de Amerikaanse economie. Tegenvallers over de banen- en huizenmarkt werden aan het barre winterweer van enkele weken geleden toegeschreven en hadden geen effect op de beurshandel.

De Dow-Jonesindex sloot 0,7 procent hoger op 16.331,05 punten. De S&P 500 steeg 0,6 procent tot 1872,01 punten en de Nasdaq ging 0,3 procent vooruit tot 4319,29 punten.

Een uur voor de openingsbel werd bekendgemaakt dat de index van leidende indicatoren, een barometer van de Amerikaanse economie, in februari met 0,5 procent is gestegen. Economen rekenden in doorsnee op een toename met 0,2 procent. Ook een cijfer over de industrie rond de stad Philadelphia was beter dan verwacht. De bedrijvigheidsindex van de lokale Federal Reserve-bank steeg van min 6,3 in februari tot plus 9 deze maand. Economen voorzagen een verbetering tot min 3,2.

Yellen

Fed-voorzitter Janet Yellen liet woensdagavond doorschemeren dat de steunmaatregelen voor de economie mogelijk komend najaar worden beëindigd en dat een renteverhoging op zijn vroegst 6 maanden daarna volgt. Tot dusver rekenden de financiële markten op een eerste renteverhoging aan het eind van 2015. ,,De markt heeft inmiddels verwerkt wat Yellen zei en de zaken op een rijtje gezet'', aldus een handelaar. ,,Nu zijn de ogen gericht op de economische ontwikkelingen.''

Microsoft (plus 2,7 procent) was een van de sterkste stijgers. Morgan Stanley schreef in een analistenrapport dat de softwaregigant waarschijnlijk flink gaat verdienen aan het leveren van zijn Office-programma voor Apple's iPad.

Stresstest

Banken deden goede zaken in de aanloop naar de bekendmaking van de uitkomst van een stresstest die de Federal Reserve heeft uitgevoerd. Ook het vooruitzicht van een renteverhoging zorgde voor hogere koersen in de financiële sector. JPMorgan Chase steeg 3,1 procent tot 60,11 dollar en bereikte daarmee de hoogste koers sinds het jaar 2000.

De euro was 1,3779 dollar waard in vergelijking met 1,3788 dollar bij het slot van de Europese beurzen. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,9 procent tot 99,43 dollar per vat. Brentolie was met 106,28 dollar per vat juist 0,4 procent duurder dan aan het begin van de dag.