Nieuws/Financieel
983579
Financieel

AEX veert op tot boven 390 punten

De AEX-index beurs schudde donderdag in de middag de rode kleur van zich af, met dank aan positieve Amerikaanse macrocijfers. Daarmee werd de somberheid over het statement van Fed-voorzitter Janet Yellen weggespoeld.

Bij de slotbel noteerde de AEX-index een stand van 390,8 punten, een winst van 0,5%. Dat was ook meteen het hoogste punt van de dag. De Midkap-index verloor 1,1% op 657,9 punten.

Daarmee bleef de Amsterdamse index wel het beste jongetje van de Europese klas. Parijs werd 0,46% hoger gezet, Frankfurt klom 0,2% en Londen zakte 0,5%.

In de middag kregen beleggers nog een trits Amerikaanse macrocijfers te verwerken. De wekelijkse meting van het aantal werkloosheidsuitkeringen kwam uit op 320.000, tegen 315.000 vorige week. Economen hadden gerekend op 322.000.

Later in de middag bleek dat de verkoop van bestaande huizen in februari met 0,4% is gedaald ten opzichte van een maand eerder. En bij tegenvallende macrocijfers duurt het misschien weer langer voordat de rente omhoog gaat.

Aan de andere kant bleek dat de industriële bedrijvigheid in de stad Philadelphia (ook wel bekend als de Philly Fed) is toegenomen. En ook de index van 'leidende indicatoren' voor de Amerikaanse economie kwam in februari beter uit dan in januari.

Yellen

De toon voor de handelsdag werd gisteravond gezet door de nieuwe Fed-voorzitter Janet Yellen. Dat Amerikaanse centrale bank het steunprogramma verder afbouwt kwam niet als een verrassing.

Maar beleggers schrokken van de uitspraak van Yellen dat de rente in de VS een half jaar na de voltooiing van de tapering alweer omhoog zou kunnen gaan. Dus over ruim een jaar.

"Het is een beetje de day after", beaamde handelaar Frank Bonsee van ABN Amro aan het begin van de middag. "Aan de andere kant is het niet heel erg wereldschokkend wat Yellen zei. We wisten dat als de tapering ten einde zou zijn, dat ook op termijn weer gepaard zou gaan met hogere rentes. Maar het is nu de eerste keer dat ze het zo duidelijk heeft gezegd."

Beleggers moeten nu beslissen wat ze er van maken, zegt beleggingsstrateeg Simon Wiersma van het ING Investment Office. "Waar beleggers nu mee moeten worstelen is de liquiditeit in de markt en de verhouding met de economische groei. Als de liquiditeit in de markt sneller wordt teruggedraaid, moet daar wel economische groei tegenover staan."

Wall Street groen

Wall Street kwam aanvankelijk slecht uit de startblokken, maar bij het slot in Europa stonden er winsten van 0,4% tot 0,7% op de borden.

"Amerikaanse beleggers laten zich nu even leiden door het positieve economische scenario", zei Wiersma. "Maar de markt moet de switch nog maken dat de economische groei zich ook gaat vertalen naar hogere bedrijfswinsten. We zitten nog maar krap een maandje van het eerstekwartaalcijferseizoen, dus dan krijgen we een betere indicatie van hoe het gaat."

De cynicus zou ook kunnen zeggen dat een tegenvallend cijfer, zoals vanmiddag over de Amerikaanse huizenverkoop, leidt tot de hoop op de beursvloeren dat het langer duurt voordat de rente omhoog gaat. Ofwel: negatieve cijfers worden positief uitgelegd voor aandelen, zoals het ook vorig jaar een tijdlang het geval was.

"Tegenvallende macrocijfers kunnen leiden tot een dalende rente op staatsobligaties en dat is uiteindelijk weer goed voor aandelenmarkten", beaamt Wiersma. "Maar ik denk dat het economisch herstel uiteindelijk zwaarder zal wegen."

De Amerikaanse dollar krabbelde ook verder op ten opzichte van de euro, na de statements van Yellen. In de loop van de donderdag ging de eurodollar ook de grens van $1,38 en richting de $1,375.

"ECB-president Mario Draghi zal met genoegen hebben gekeken naar die ontwikkeling", zei Wiersma. "Een iets zwakkere euro komt Europa niet verkeerd uit."

Aegon koploper

In Amsterdam ging Aegon aan kop bij de hoofdfondsen met 4,2% winst op €6,54. Volgens ABN-handelaar Bonsee was de verzekeraar in herstel na een daling gisteren. "Gisteren zagen we flinke verliezen, met name bij Britse levensverzekeraars."

Die krijgen te maken met nieuwe pensioenregels vanuit de Britse overheid, die slecht uitpakken voor de winst. "Daardoor ging Aegon mee omlaag, ondanks dat zij maar een klein deel hebben dat last kan krijgen van de nieuwe regels. Vandaag krabbelt het aandeel weer op."

Daarnaast speelde het nieuws over de Amerikaanse rente mee. Terwijl hogere rentes in de VS voor veel bedrijven ongunstig uitpakken, kunnen verzekeraars hier juist van profiteren. Hun financiering wordt wat makkelijker.

SBM Offshore volgde met 2,5% winst op €11,64. ING werd 2,4% hoger gezet op €10,36. De bank-verzekeraar meldde dat de verkoop van een deel van het belang in zijn Amerikaanse dochter $1,2 miljard heeft opgeleverd. Zoals eerder al bekend werd, leidt dit tot een duidelijk boekverlies.

ArcelorMittal werd 1,8% duurder op €11,22. De World Steel Association maakte bekend dat de wereldwijde staalproductie afgelopen februari 0,6% hoger lag dan in dezelfde maand vorig jaar. In de Midkap was ook Aperam (+5% op €18,03) in trek.

Technisch dienstverlener Imtech was na een paar slechte beursdagen 0,1% in herstel op €1,98. SNS Securities verlaagde zijn koersdoel voor het bedrijf van €2,20 naar €1,90.

Vastgoed onderaan

Vastgoedfonds Corio belandde onderaan bij de hoofdfondsen, met ruim 1,7% verlies op €31,70. Ook branchegenoot Unibail-Rodamco had geen goede dag en moest 1,4% afstaan op €185 rond.

PostNL werd 1,7% minder waard op €3,17. Het postbedrijf, dat na deze week uit de AEX-index verdwijnt, kreeg een afwaardering van Citi. De Amerikaanse bank verlaagde zijn koersdoel voor het postbedrijf van €4,11 naar €3,50. Het advies blijft op 'neutraal'.

Midkapper Vastned verloor 2,3% op €35,61 na het nieuws dat financieel bestuurder Tom de Witte op 1 januari vertrekt.

Smallcap Kardan spoot 32,2% omhoog naar €0,42. Een dochter van de investeringsmaatschappij heeft in Oost-Europa een grote opdracht gekregen.

Lokaal fonds Sopheon won 0,9% op €1,09. Het softwarebedrijf heeft vorig jaar de omzet met bijna 5% opgevoerd tot £13,3 miljoen.

Heeft u voor ons een beleggingstip? Geef deze dan hier svp door!