Nieuws/Financieel
983625
Financieel

Fed stuurt dollar omhoog

De markt werd opgeschud door de Federal Open Market Committee en men ging met een stofkam door de nieuwe voorspellingen. De uitkomst was dat de taal vanuit de bijeenkomst veeleer die van een havik dan van een duif was. En dat met name, omdat de lat voor een verrassing - zoals ik eerder al aangaf - bijzonder laag lag. De overgang van een kwantitatieve (6,5% werkloosheid als drempel, etc.) naar een kwalitatieve guidance was verwacht.

Maar gegeven het feit dat het weer zoveel onzekerheid heeft teweeggebracht over de gezondheid van de Amerikaanse economie, waren de bewoordingen en de projecties over de economie en inflatie verrassend optimistisch. Bovendien was het verrassend dat meer FOMC-leden voorstander bleken van het beginnen met renteverhogingen in 2015 en dat het steunprogramma agressiever wordt afgebouwd. De reactie op de tarieven was indrukwekkend, de tweejarige schoot 7 basispunten hoger naar 42 basispunten en terug naar de top van de range van de afgelopen twee en een half jaar, afgezien van een kort uitstapje boven de 50 basispunten net voor de ‘non-taper’ afgelopen september.

Bovendien opende de nieuwe Fed-topvrouw Yellen tijdens het vragenuurtje de deur voor de interpretatie van de Fed dat een deel van de zwakte op de Amerikaanse arbeidsmarkt en de worsteling om een robuuster herstel te bereiken te wijten was aan structurele factoren in plaats van aan cyclische. Een havikachtige uitleg omdat deze visie betekent dat het werkloosheidspercentage wat aan de hoge kant zou mogen blijven, zelfs wanneer de economie verder verbetert en de focus van de Fed op deze kant van zijn mandaat wat zou kunnen verzachten (b.v de Fed fund rates zouden al kunnen beginnen te stijgen bij een hoger werkloosheidspercentage dan wanneer de Fed de arbeidsmarkt als een puur cyclisch probleem zou beschouwen).

Rentestijging begin 2015?

Yellen definieerde een “aanzienlijke periode” als ongeveer 6 maanden, wat betekent dat als we op een schema zitten van $10 miljard per vergadering, de renteverhogingen best aan het einde van de eerste helft van volgend jaar zouden kunnen beginnen, hoewel ik niet denk dat zij deze specifieke boodschap over de timing bewust heeft willen brengen.

Maar toch, de belangrijkste factor om te onthouden is dat de huidige volatiliteit in de markt volledig draait om de wisselwerking van de verwachtingen van de markt en het beleid van de Fed op basis van een verwacht verloop van de economie. Maar dat verwachte verloop is de echte sleutel, dus het zal afhangen van de binnenkomende cijfers om dit nieuwe, ietwat havikachtige, Fed standpunt te onderstrepen of te ondergraven.

Ten aanzien van de dollar-handel stelde ik gisteren net na de bekendmaking van de FOMC:

"Het kan verleidelijk zijn te focussen op de USF/JPY vanwege de sterke rente-reactie op de havikachtige FOMC ontwikkeling. Echter, let op dat de liquiditeit gevolgen negatief zijn, b.v. drukken zij op de QE-afhankelijke markten, die ertoe neigen de yen-crosses omlaag te drukken en dus de yen hoger. Dus met die twee factoren in tegengestelde richting werkend, lijken de vooruitzichten voor de USD/JPY onzeker. Echter de kleinere USD/G10’s zouden goed gesteund moeten worden…"

En inderdaad, de minder liquide valuta zijn het hardst getroffen door de havikachtige Fed boodschap. Overal ter wereld werden de valuta van de opkomende markten ook hard getroffen en de USD/CNY (renminbi, red.) zette een nieuwe top neer boven de 6,20.

EURO

Het is verleidelijk te zeggen dat we een top hebben bereikt in de EUR/USD, maar we moeten in werkelijkheid door de 1,3775/1,3800 zone breken om de bears het gevoel te geven dat de bulls het opgeven.

Bron: Saxo Bank

John Hardy is een internationaal vermaard valuta (Forex) specialist en veelvuldig te zien op CNBC en Bloomberg TV. Hij is hoofd valuta bij Saxo Bank.