Nieuws/Financieel
983702
Financieel

'Reëel deflatierisico in eurozone'

De economische groei in de eurozone zal het komende jaar tussen de 1 en 1,5 procent uitkomen, dankzij een stijgend vertrouwen bij consumenten en ondernemers. Deflatie blijft evenwel een reëel gevaar, dat in combinatie met de krappe kredietmarkt de groei kan belemmeren. Dat heeft Andrew Balls, adjunct-directeur beleggingen bij vermogensbeheerder Pimco, donderdag gezegd.

Pimco is kritisch over de ,,dubbele houding'' van de Europese Centrale Bank (ECB) tegenover het eigen inflatiedoel. De centrale bank is erop gebrand de geldontwaarding niet boven de doelwaarde van net onder de 2 procent te laten oplopen, maar lijkt het ,,niet urgent'' te vinden als de inflatie daar ver onder blijft.

,,Deze dubbele houding wijst op bestuurlijke problemen binnen de ECB, en dat brengt aanzienlijke risico’s met zich mee'', aldus Balls. ,,Het versterkt de kans dat de inflatie verder daalt, terwijl het risico op externe tegenvallers groot is en de buffer tegen deflatie klein is.''

Pimco denkt dat de ECB wel verdere maatregelen neemt om de liquiditeit in de markten te verbeteren, maar waarschijnlijk nog geen obligaties gaat opkopen. Bij een tegenvallende groei zal ECB-president Mario Draghi volgens de vermogensbeheerder waarschijnlijk ,,doortastender'' gaan optreden en mogelijk alsnog leningen gaan opkopen.