Nieuws/Financieel
983734
Financieel

Yellen haalt euro onderuit

De euro gleed tegenover de dollar vandaag flink weg in reactie op de toelichting van Fed-voorzitter Janet Yellen gisteravond die er op wees dat een renteverhoging in de VS mogelijk eerder komt dan verwacht en het taperbeleid onverminderd zal worden voortgezet.

De euro die in de afgelopen weken nog flink aan de weg timmerde naar een jaartop van $1,39  vanwege het toegenomen vertrouwen  over de economie in de eurozone, moest vandaag flink terrein prijsgeven en daalde naar $1,377, een verlies van 0,4% na de schrik over de renteuitlatingen van de pas aangetreden Fed-presidente.

Yellen gaf tijdens de toelichting op het Amerikaanse rentebesluit aan dat de rente die al geruime tijd op vrijwel nul staat mogelijk een half jaar na de volledige afbouw van de stimuleringsmaatregelen omhoog kan gaan.  

Ook benadrukte zij dat de afbouw van de steunaankopen  door zal gaan, zolang de economische indicatoren blijven verbeteren.

De Fed liet daarnaast de expliciete richtlijn los om de rente pas te gaan verhogen als de werkloosheid onder de de doelstelling van 6,5% zakt, maar te gaan kijken naar een reeks van factoren.