Nieuws/Financieel
983752
Financieel

'Loon DAX-bestuursvoorzitters iets omhoog'

De gemiddelde beloning van bestuursvoorzitters van de 30 bedrijven die zijn genoteerd aan de DAX-hoofdindex van de beurs in Frankfurt is over 2013 uitgekomen op 5,3 miljoen euro, tegen 5,2 miljoen euro een jaar eerder. Dat maakte onderzoeksbureau Towers Watson donderdag bekend.

Topman Martin Winterkorn van autoconcern Volkswagen was de bestbetaalde bestuursvoorzitter in de DAX met een beloning van 15 miljoen euro. Zijn collega Dieter Zetsche van autobedrijf Daimler volgde met 8,2 miljoen euro. Scheidend topman van luchtvaartmaatschappij Lufthansa, Christoph Franz, sloot de rij met een beloning van 1,8 miljoen euro.

Accountantsbureau Ernst & Young maakte donderdag bekend dat de omzet en het bedrijfsresultaat van de DAX-bedrijven in 2013 is gedaald. De totale operationele winst (exclusief grote bijzondere posten) van de DAX-concerns zakte 2 procent tot 104 miljard euro, terwijl de gezamenlijke omzet licht afnam naar 1200 miljard euro. Dat had vooral te maken met negatieve wisselkoerseffecten door de sterke euro, aldus Ernst & Young.