Nieuws/Financieel
983754
Financieel

Arbeidskosten OESO-landen lopen op

De arbeidskosten in de geïndustrialiseerde landen zijn in het laatste kwartaal van vorig jaar marginaal gestegen. Dat meldde de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) donderdag.

Gemiddeld werd arbeid in de landen die bij de denktank voor de rijkere landen zijn aangesloten met 0,1 procent duurder. In de twee voorgaande kwartalen stabiliseerden de arbeidskosten.

De stijging kwam doordat de lonen met 0,5 procent stegen, terwijl de arbeidsproductiviteit met 0,4 procent toenam. De kosten per eenheid product bleven in heel 2013 ongeveer stabiel.

In de eurozone namen de arbeidskosten vorig kwartaal met 0,2 procent af ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Arbeid werd 6,5 procent goedkoper in Portugal, terwijl de kosten in Spanje en Italië met 0,4 en 0,1 procent daalden. In Nederland namen de arbeidskosten op kwartaalbasis met 1,7 procent af.

De dalende arbeidskosten in de zuidelijke landen verbeteren de concurrentiepositie van die landen. Op die manier kan de economische ontwikkeling van de eurozone beter in balans worden gebracht.