Nieuws/Financieel
983807
Financieel

Geen daling verkoop autobrandstof in januari

De verhoging van de accijnzen op diesel en lpg hebben in januari niet gezorgd voor een afname van de verkoop van motorbrandstoffen in Nederland. In januari werd in totaal 1079 miljoen liter benzine, diesel en lpg getankt, zo'n 0,7 procent meer dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Er werd 603 miljoen liter diesel in de brandstoftank in gegooid, een stijging van 3,6 procent ten opzichte van januari 2013. De afzet van benzine en lpg voor het wegverkeer viel wel lager uit dan een jaar eerder.

Eerder deze week schreef staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën al dat de accijnsverhogingen de schatkist vooralsnog meer geld lijken op te leveren. Brancheorganisaties als Bovag en NOVE klagen juist dat pomphouders, met name in de grensstreek, hun omzet dramatisch zien dalen als gevolg van de hogere belastingen.

Dat de brandstofverkoop in januari is toegenomen hangt volgens CBS-econoom Peter Hein van Mulligen samen met de aantrekkende economie. ,,Meer economische activiteit betekent meer vervoer op de weg'', zegt hij. ,,Het effect van de economische groei is veel sterker dan dat van de accijnsverhogingen. Het kan best dat de brandstofverkoop in de buurt van de grens afneemt, maar de oostelijke provincies zijn relatief dunbevolkt. De bulk van de omzet is toch afkomstig dichter bevolkte gebieden als de Randstad.''