Nieuws/Financieel
983826
Financieel

Poetin blijft provoceren

Het Witte Huis geeft het advies om niet in Russische  aandelen te beleggen. President Poetin blijft ondertussen het Westen boos maken en provoceren. De eerste slag is gewonnen door Rusland.  De Krim is per gisteren geannexeerd, het Westen is woedend. De bal is terug bij President Obama en Kanselier Merkel. Rusland wacht rustig af op wat de volgende stappen van het Westen zullen worden. De huidige sancties van het Westen worden weggelachen.  Beleggers blijven zenuwachtig, de handel volatiel.

 

De wild card is wat Oekraïne nu gaat doen? Wordt de annexatie van de Krim zomaar geaccepteerd? De Russen verkiezen te schaken en zeggen Oekraïne niet op te willen delen, het leger staat in volle staat van paraatheid klaar, maar op dit moment wordt juist nog niet verdergegaan. President Poetin verklaarde gisteren in de Doema aan zijn toehoorders om niet diegenen te geloven dat na de Krim andere delen van Oekraïne zullen worden ingenomen.

 

 Beurzen reageerden euforisch, wat exact de bedoeling was. Poetin toont graag zijn macht. President Poetin weet precies hoe hij de markt en het publiek moet bespelen.  Zijn eerste doel is bereikt, de Krim is weer Russisch. Door nu zogenaamd een stap terug te doen, reageren  beurzen weer positief en worden ook de Russische belangen weer meer waard. Poetin lijkt nu te willen doen alsof er niets aan de hand is. Back to business. Maar schijn bedriegt.

 

Het Westen veroordeelde gisteren de annexatie van de Krim scherp. Vice President Biden van Amerika stelde dat er ordinair sprake is van landje pik en dat dit niet kan worden geaccepteerd en getolereerd door het Westen. Biden voorspelt additionele sancties tegen Rusland in reactie op de brutale militaire inval en annexatie van de Krim door Rusland. De Russen lachen om de huidige ingestelde sancties en dagen het Westen zelfs uit.

 

Het Westen is nog niet verder gekomen dan opschorting van de besprekingen met Rusland over liberalisering van het visumbeleid en een nieuw handelsakkoord. Gisteren werden sancties afgekondigd door Amerika en Europa tegen in totaal 28 beleidsmakers achter de machtsgreep. Echter niet tegen belangrijke zakenmensen met veel bezit en handelsrelaties buiten Rusland. Als dit alles is stellen de Russen, dan zullen weinigen er geen oog minder om dichtdoen.

 

De Amerikaanse Vice President Biden zinspeelde gisteren op het instellen van economische sancties tegen Rusland door Europa en Amerika. Als Rusland niet beweegt voor vrijdag, de-escaleren en de Krim weer teruggeven aan Oekraïne, dan zullen er verdergaande economische sancties worden afgekondigd tegen Rusland. Echter dat stuit op veel verzet bij sommige Europese landen met dikke handelsbetrekkingen met Rusland. Ook Cyprus is fel tegen.

Als het Westen overgaat tot het instellen van economische sancties kan dit verstrekkende gevolgen hebben voor de economie in Europa en minder voor die van Amerika. De beurzen zullen hier absoluut negatief op reageren. De markt is bang voor de represailles van Moskou. De grote vraag is of het Westen het zover wil en zal laten komen. Maar zonder een adequaat antwoord, zal Poetin verder willen gaan met zijn expansiedrift.

Poetin wacht nu eigenlijk dat Oekraïne iets verkeerd doet, waarop hij in kan grijpen om zijn Russische burgers te beschermen. De volgens hem legitieme reden om in te grijpen. De markt moet leven met de dagelijkse grillen van meneer Poetin. Afgelopen vrijdag hadden meerdere beleggers short contracten ingenomen ter bescherming van hun portefeuilles in anticipatie op een exodus van geweld op de Krim en/of Oekraïne. De reden van de forse daling tot de lows afgelopen vrijdag.

Toen alles relatief rustig was verlopen en er geen bloedvergieten was voorgekomen realiseerden dat de shortspelers hun hand ietwat hadden overspeelt. De ferme stijging van maandag op de beurzen was dan ook hoofdzakelijk short covering rally en absoluut geen verse koopactiviteiten. De forse doorstijging gisterenmiddag na 12.00 uur had plaats in reactie op de speech van President Poetin waarin hij geen verdere militaire acties op korte termijn aankondigde in andere delen van Oekraïne.

De Russische Micex reageerde in de afgelopen twee dagen door met in totaal 8 procent te stijgen, de grootste tweedaagse stijging sinds 2010. Poetin moet zijn achterban ook tevreden houden. De markt vreest economische sancties. Dat verandert het speelveld direct. Morgen en overmorgen komen de Europese regeringsleiders bij elkaar in Brussel. Volgende week is er een extra G7 vergadering ingelast in Den Haag ten tijde van de nucleaire top. De markt oogt of alles weer okay is, maar de angst en onzekerheid blijven. Blijf voorzichtig.

Rob Koenders schrijft zijn columns voor dft.nl op persoonlijke titel.  In deze column worden geen aanbevelingen gedaan. De lezer dient aan de inhoud geen koop- of verkoopadvies te ontleden.