Nieuws/Financieel
983894
Financieel

Imtech zelf ook opgelicht door Zwitserse directie

Directeuren van een Zwitserse Imtechdochter kochten niet alleen ambtenaren om, ze hebben ook hun eigen bedrijf opgelicht. Dat blijkt uit intern onderzoek van Imtech waarover de Zwitserse krant Tagesanzeiger bericht.

De Zwitserse directeuren verkochten, zo blijkt uit de interne informatie, hun afgeragde sportwagens voor te veel geld aan it-bedrijf Fritz & Macziol, de Imtech-dochter die sinds begin dit jaar in opspraak is. Het gaat om een gebruikte Porsche Panamera en een Maserati. Fritz & Macziol nam de Porsche voor omgerekend €120.000 over. De Maserati, die al meer dan 62.000 kilometer op de klok had staan, kwam voor een slordige €82.000 op de balans van Fritz & Macziol te staan.

Daar bleef het echter niet bij. De managers dienden op naam van bevriende relaties verschillende spooknota’s in met bedragen die opliepen tot meerdere tonnen. Dat geld staken ze vervolgens in eigen zak.

Een Nederlandse woordvoerder van Imtech wil deze nieuwe feiten bevestigen noch ontkennen: „Lopende het onderzoek gaat Imtech niet verder op de zaken vooruitlopen. De eerste bevindingen van Imtech bevestigen dat er een nietzakelijke relatie bestond tussen de voormalige directie van Fritz & Macziol in Zwitserland en bepaalde ambtenaren. Dit nam de vorm aan van overdreven entertainment, al te informele contacten en twijfelachtig zakelijk gedrag. Ook is er een belangenconflict vastgesteld waarbij de directie van Fritz & Macziol Schweiz betrokken was.”

De nieuwe affaire loopt voor het in zwaar financieel weer verkerende Imtech in de papieren. Het door Imtech gestarte interne onderzoek is uitgevoerd door een omvangrijk extern team van advocaten, accountants en forensisch deskundigen. Dertig externe experts keren Fritz & Macziol momenteel op kosten van moederbedrijf binnenste buiten. Het team doorvlooit daarbij onder meer al het mailverkeer en alle financiële transacties van de laatste jaren. VolgensTagesanzeiger heeft Imtech tot op heden al ruim anderhalf miljoen euro uitgegeven aan het onderzoek.

Topman Gerard van de Aast zei eerder deze week dat er mogelijk banen verdwijnen op het 45 man sterke Zwitserse kantoor van Fritz & Macziol.