Nieuws/Financieel
983910
Financieel

Crédit Agricole mikt op 4 miljard winst

Crédit Agricole, de op twee na grootste bank van Frankrijk, wil in 2016 een nettowinst van minstens 4 miljard euro realiseren. Dat heeft bestuursvoorzitter Jean-Paul Chifflet donderdag laten weten.

In 2013 wist de bank een nettoresultaat in de boeken te zetten van 2,5 miljard euro, na 2 jaar met verliezen door de Europese schuldencrisis. Crédit Agricole heeft de afgelopen jaren verliesgevende onderdelen zoals de Griekse dochter Emporiki verkocht en de balans verkleind. ,,We hebben onze groep grondig getransformeerd en we zijn nu gefocust op de essentie'', aldus Chifflet.

De topman zei verder dat de Europese economie herstel laat zien, maar dat er geen sprake zal zijn van een snel herstel. Hij noemde bijvoorbeeld deflatie als een risico voor economische opleving.

Bezittingen

Chifflet gaf ook aan dat de vermogensbeheerdivisie Amundi Group de bezittingen onder beheer wil laten groeien tot 1000 miljard euro in 2016, van 777 miljard euro aan het einde van 2013. Dit moet deels door overnames gebeuren, aldus de topman. Crédit Agricole voert gesprekken met Société Générale om het belang in Amundi te vergroten tot 80 procent. Société Générale zou dan de resterende 20 procent bezitten.

Buiten Amundi heeft Crédit Agricole geen overnameplannen, maar een uitzondering kan worden gemaakt voor private banking, dienstverlening aan vermogende particulieren, aldus de topman.