Nieuws/Financieel
983924
Financieel

ING bevestigt afbouw belang in dochter VS

ING Groep heeft dinsdag nabeurs bevestigd dat het zijn belang in de Amerikaanse verzekeringsdochter ING US verder gaat afbouwen. Dinsdagochtend bracht de bank hierover al een persbericht naar buiten, maar zei later dat dat ,,prematuur en per abuis'' was gebeurd.

Door de verkoop krijgt ING te maken met een boekverlies van 2 miljard euro. Met dat bedrag zal de nettowinst in het eerste kwartaal worden gedrukt, omdat de marktwaarde van het gehele belang lager ligt dan de huidige boekwaarde, die eind 2013 werd vastgesteld. De precieze impact is afhankelijk van onder meer de verkoopprijs en de koers van de dollar. Het gaat om een boekverlies en de kapitaalpositie van de bank wordt niet aangetast.

ING zegt nu circa 26,5 miljoen aandelen van ING US naar de beurs te brengen en daarnaast 7 miljoen aandelen direct aan ING US te verkopen. Daarmee wordt het belang van ING in de verzekeringstak afgebouwd van 57 procent (aan het eind van 2013) naar 45 procent. Mogelijk wordt dat nog eens teruggebracht tot 43 procent als deelnemende banken gebruik maken van hun recht om nog eens 4 miljoen aandelen in ING US te kopen.

Schulden

Het geld dat de verkoop oplevert, gaat ING gebruiken om schulden af te lossen.

ING bracht zijn Amerikaanse verzekeringstak vorig jaar naar de beurs in New York, waar het een notering heeft onder de naam Voya. Die stap was onderdeel van een herstructurering die het financiële concern van de Europese Commissie moest doorvoeren omdat het tijdens de kredietcrisis in 2008 staatssteun kreeg. ING had afgesproken het belang in Voya voor het einde van dit jaar terug te brengen tot onder de 50 procent.