984658
Financieel

Aflossing ING perpetual vervelend

De ING lost per 18 april 2014 haar hybride lening met een coupon van 8% af. Beleggers zullen daar niet blij mee zijn. Het verergert het probleem waar ze toch al mee zitten.

Enkele jaren geleden, tijdens de persweeën van de kredietcrisis, zei een bevriende institutionele belegger tegen me: “Ron, geniet ervan zolang het duurt, want beter dan nu kan het niet worden.” Hij doelde op de rendementen die er in obligaties te halen waren. Door de gedaalde koersen lagen die op niveaus die je waarschijnlijk de komende tien, twintig jaar niet meer terug zult zien.

Dubbel rendement

De koers van de 8% ING perpetual stond bijvoorbeeld op een gegeven moment op 50%. Het dieptepunt lag zelfs nog ver daaronder, op 37%. Maar als we uitgaan van 50%, dan realiseer je niet alleen een koerswinst van 100% (van 50% naar 100%) maar je couponrendement bedraagt ook meteen het dubbele: 8%:50% = 16%. Zo snijdt het mes aan twee aantrekkelijke kanten.

Helaas zijn die tijden voorbij en liggen de rendementen voor de meeste leningen heden ten dage zo laag dat het nauwelijks de moeite loont om er naar te kijken. Nieuwe leningen compenseren niet of onvoldoende voor het risico dat je loopt en bij bestaande leningen loop je het risico op vervroegde aflossing. Zie het voorbeeld van ING.

ING goedkoper uit

ING is ook niet gek en ze kunnen in het huidige renteklimaat goedkoper geld lenen dan enkele jaren geleden het geval is. Dat melden ze ook in het persbericht waarin de aflossing bekend wordt gemaakt. Vorige maand is met succes een 1,5 miljard grote 3,625% lening uitgegeven, qua grootte precies voldoende om de 8%-er mee af te lossen. U kunt zelf uitrekenen wat dit de ING scheelt aan renteverplichtingen.

Feit is voor alle bestaande bezitters van de ING perpen dat er op 18 april weer 1,5 miljard (plus de laatste couponbetaling van 120 miljoen euro) naar de geldrekening terugvloeit. De alternatieven zijn er niet of nauwelijks. De fuik voor een redelijk renderend alternatief voor dat geld wordt steeds nauwer en de kans is aanwezig dat de risicometer dan maar wat verder wordt opgeschroefd om toch nog wat rendement van tafel te halen.

Risico-opslag naar dieptepunt

De opslag voor het risico op zogeheten junk bonds (niet-kredietwaardige obligaties) is in de V.S. gedaald naar een dieptepunt van 4%-punten – niet direct wat je als ‘high yield’ zou bestempelen. Vijf jaar geleden lag die opslag  in de V.S. nog op 18% met een piek van 22% aan het eind van 2008. In de praktijk betekent een opslag van 4% dat als je op ‘risicovrij’ Amerikaans schatkistpapier 1,5% rendement maakt, je op hoog risicodragend papier 5,5% krijgt.

Voor vastrentende beleggers zijn het bijzondere tijden en iedereen vist in de zelfde vijver. Dat blijkt tenminste uit telefoontjes die we krijgen van collega hengelaars. We komen echter allemaal tot de ontdekking dat niet alleen het aantal vissen is afgenomen, maar dat de vangst in de meeste gevallen ook nog eens ondermaats is.

Ron Boer is partner bij Het Effectenhuis Commissionairs B.V., een onafhankelijke specialist in de advisering en handel in obligaties en tevens beheerder van het OK Wereld Fonds, dat in aandelen belegt en zijn vastrentende evenknie, het Wereld Rente Dividend Fonds. Cliënten van Het Effectenhuis kunnen een positie hebben in de behandelde fondsen op het moment van publicatie. Mocht u tot koop of verkoop overgaan, overleg vooraf altijd met uw adviseur/beheerder.