Nieuws/Financieel
985134
Financieel

Meer marktwerking in economie

China geeft yuan meer ruimte

De Chinese centrale bank verruimt de bandbreedte waarmee de yuan tegenover de dollar naar boven en beneden mag afwijken van 1% naar 2%. Het vieren van de teugels moet de brede speculatie op een koersstijging van de munt beperken en maakt de yuan aantrekkelijker voor de internationale handel. De munt gaat een grotere rol spelen.

De economisch groei van China vertraagt al enige tijd. Deze ingreep met de yuan of renminbi door de Chinese centrale bank wordt door analisten ook gezien als een signaal dat zijn economie sterk genoeg is om deze valutaverruiming aan te kunnen.

Deze stap, die maandag al ingaat, betekent dat valutaverkeer vrijer wordt, en is een sterke stimulans voor handelsverkeer. In april 2012 werd die bandbreedte tegenover de dollar, die dagelijks wordt vastgesteld, als een spektakelstuk verruimd van 0,5% naar 1%.

Minder staatssteun

In 2007 liet de centrale bank de teugels voor de wisselkoers van de yuan vieren van 0,3% naar 0,5% tegenover de Amerikaanse dollar. De munt gaat steeds meer zoals andere munten volgens de markt van vraag en aanbod meebewegen, en minder volgens staatsingrepen. De 2% bandbreedte geldt echter internationaal altijd nog als gering.

De ingreep wordt ook gezien als een eerstvolgende stap om de dominantie van de dollar als belangrijkste wisselmunt aan te vallen. De Chinese leiding komt met de maatregelen eveneens tegemoet aan kritiek op de sturing van de munt en zijn export tegenover alle grote munten. Washington bepleit deze ingreep al langer.

Een derde van de Chinese export wordt in 2015 afgerekend in yuan, binnen vijf jaar moet er volledige uitwiselbaarheid van de Chinese munt met andere grote valuta zijn, aldus zakenbank HSBC volgens een eerdere verwachting.

Ingreep bij speculatie

De centrale bank geeft daarvoor juist nu geen signaal af, met een handelsoverschot van 2,1% is devaluering van de renminbi niet op zijn plaats, aldus een verklaring. Daarbij gaf het aan valutaprogramma's gereed te hebben om snel in te grijpen bij speculatie.

De yuan zakt al enige tijd gecontroleerd in waarde, op 28 februari viel de munt 0,86%, de grootste schok sinds 2007. De centrale bank heeft grote financiële instituten opgedragen massaal dollars in te slaan. De munt staat 6.1502 tegen de dollar, na een terugval half januari naar 6.0406 tegen de dollar.