Nieuws/Financieel
985305
Financieel

Van Lanschot-advies kostte rentenier miljoenen

De chique Bossche bank Van Lanschot moet een ex-cliënt een voorschot van €500.000 betalen vooruitlopend op een schadevergoeding die mogelijk dik vijf keer hoger uitvalt. De man verloor zo’n €2,5 miljoen met beleggingen via de bank, maar moest wel een vermogen aan premies en provisies betalen.

De rijkemensenbank uit Den Bosch werd afgelopen week keihard terecht gewezen door Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, na een procedure van zes jaar die tot aan de Hoge Raad werd gevoerd.

Slachtoffer en eiser was een inmiddels 78-jarige man die in 1997 na 45 jaar werken zijn bedrijf had verkocht en de opbrengst ervan aanvankelijk had gestald bij ING. Toen zijn ING-huisbankier in 1998 overstapte naar Van Lanschot, verhuisde de ondernemer in ruste mee met zijn vermogen van €2,5 miljoen.

Zeer risicovolle futures

Maar in plaats van het vermogen veilig weg te zetten en rustig te laten renderen ten behoeve van een comfortabele oudedag, werd er onder begeleiding van de Van Lanschot beleggingsadviseur vooral gehandeld in zeer risicovolle opties en futures. Minder dan drie jaar nadat de man bij Van Lanschot klant was geworden, was op deze manier al meer dan de helft van zijn vermogen verdampt.

Voor Van Lanschot was dit echter nog geen reden om de zaken anders aan te pakken en hun cliënt te beschermen tegen nog meer verlies, zo blijkt uit het arrest van het Hof Arnhem-Leeuwarden. Onder geruststellingen als ’we vechten ons wel terug’ en ’de markt herstelt zich wel weer’, wist de Van Lanschotbankier bank zijn klant zelfs zo ver te krijgen om nog €625.000 aan hypotheek te nemen op twee van zijn tot dan toe hypotheekvrije woningen.

Het geld werd op zijn beleggingsrekening gestort, waarmee vervolgens lustig werd doorgegokt totdat er van de €2,5 miljoen oorspronkelijke inleg nog slechts een paar honderd euro over was.

Provisiejagen

En terwijl het vermogen van de oud-ondernemer verdampte, profiteerde de bank dat het een lieve lust was, zo blijkt uit de uitspraak. In totaal verdiende de bank naar eigen zeggen voor €810.000 aan provisies voor transacties in futures, opties en aandelen. Dit kwam neer op 20% van het belegd vermogen. Het Hof vindt dat Van Lanschot zich hiermee schuldig heeft gemaakt aan ’provisiejagen’.

Volgens het Hof heeft Van Lanschot de zorgplicht geschonden jegens zijn inmiddels bejaarde cliënt. In plaats van advies te geven dat paste bij een beleggingsprofiel van iemand van zijn leeftijd en inkomen, bleef de strategie zeer risicovol, zo constateert het Hof.

Een onafhankelijke deskundige gaat de komende tijd berekenen wat de totale schade is geweest waarvoor de bank aansprakelijk is. Volgens advocaat Hendrik-Jan Bos bedraagt de totale schade van zijn cliënt €3,3 miljoen.

Van Lanschot laat via een woordvoerder weten de uitspraak te bestuderen.