Nieuws/Financieel
985313
Financieel

Rentebesluit VS en Krim centraal

In de nieuwe handelsweek zijn alle ogen gericht op de Amerikaanse centrale bank (Fed) die komende woensdag het rentebesluit bekendmaakt. Ook de aanhoudende turbulentie rond de Krim waar zondag een referendum op het programma staat over een mogelijke afscheiding van Oekraïne, zal scherp in de gaten worden gehouden door beleggers.

De Federal reserve laat naar verwachting de rente ongemoeid op het historisch lage niveau van bijna nul. De aandacht gaat vooral uit naar mogelijke uitlatingen over het verder terugdringen van de stimuleringsmaatregelen. Volgens Simon Wiersma, beleggingsstrateeg bij het ING Investment Office zal de Fed na de recente meevallers over onder meer de Amerikaanse arbeidsmarkt en de consumentenbestedingen het taperbeleid gewoon voortzetten. ”Het maandelijkse opkoopprogramma van obligaties wordt met nog eens $10 miljard teruggebracht naar $55 miljard." Naast het optreden van de Fed staan ook cijfers over de huizenmarkt , de leidende indicatoren en de industriële productie in de VS op de agenda. 

De aandelenmarkten gingen in de voorbije week flink gebukt onder de zorgen over de crisis in de Krim gevoed door de dreigende woorden van het Westen om de sancties in te gaan stellen tegen Rusland bij een verdere inmenging op het Oekraïne schiereiland. ”De kans op het uitbreken van een militair conflict lijkt zeer klein. De onzekerheid over de reacties van Rusland, Oekraïne en het Westen op de uitslag van het referendum in de Krim zorgt echter voor terughoudendheid bij beleggers”, meent Wiersma

De vrees voor een stagnatie in China temperde vorige week eveneens de risicobereidheid.  De tweede economie van de wereld heeft wat groeipijnen vanwege de transformatie naar een meer consumptiegerichte en geprivatiseerde maatschappij.  Wiersma wijst er op dat in de afgelopen jaren zijn de macrocijfers uit China in februari en maart mede vanwege het effect van het Chinese Nieuwjaar moeilijk in te schatten voor analisten. In de periode daarna kwamen volgens hem weer meevallende data naar buiten komen. ”De groei van China staat op een lager pitje, maar er is geen sprake van een ineenstorting."   

Binnen Europa worden de uitkomsten van de zogenoemde ZEW-index  die vertrouwen weergeeft van Duitse analisten en beleggers over de economie met belangstelling gevolgd.  De ING-strateeg houdt er rekening mee dat het vertrouwen dat bij de laatste meting al iets was getemperd nog wat verder achteruit zal gaan.

Aan het einde van de week komen de Europese regeringsleiders op donderdag en vrijdag in Brussel bijeen. Ongetwijfeld zal de situatie rond Oekraïne aan de orde komen, benadrukt Wiersma. ”De drempel om Rusland de duimschroeven aan te gaan draaien ligt echter zeer hoog vanwege de economische belangen die vooral Duitsland heeft met Rusland."

Het cijferseizoen voor bedrijven loopt bijna ten einde. De resultaten van AEX-fonds Imtech die afgelopen vrijdag weer in de schijnwerpers stond vanwege de geruchtmakende boekhoudfraude bij de Duitse divisie, komen dinsdag naar buiten. Ook Midkapper AMG, Roto Smeets en Besi doen nog de boeken open.  

Na de recente correctie verwacht Wiersma dat op korte termijn de koersen nog volatiel zullen blijven. Voor de lange termijn ziet het beursklimaat er naar zijn mening niet zo slecht uit doordat vooralsnog het wereldwijde onderliggende economisch herstel doorzet, waarbij vooral Amerika en het Verenigd Koninkrijk de kar trekken.