986100
Financieel

Van Oord strikt grote baggerklus in Koeweit

Baggeraar Van Oord heeft een grote baggerklus in Koeweit in de wacht gesleept. Het contract, dat onder meer voorziet in het opspuiten van een stuk land ten behoeve van een nieuwe raffinaderij, heeft een waarde van bijna 500 miljoen euro. Dat maakte het bedrijf woensdag bekend.

De raffinaderij van opdrachtgever Kuwait National Petroleum Company (KNPC) komt in een gebied ten zuiden van Koeweit-Stad en krijgt een productiecapaciteit van 615.000 vaten per dag. De baggerklus maakt deel uit van de eerste fase van een investeringsprogramma van 23 miljard dollar in de raffinaderij.

,,Het Midden-Oosten is voor Van Oord al decennia van grote betekenis. Wij zijn verheugd dat wij met dit grote contract onze positie in deze regio kunnen versterken'', aldus bestuursvoorzitter Pieter van Oord. Het project wordt over 30 maanden opgeleverd.

Resultaten 2013

De rivaal van Boskalis maakte ook zijn resultaten over 2013 bekend. Van Oord voerde de winst vorig op van 98 miljoen euro in 2012 tot 130 miljoen euro. Dat was grotendeels te danken aan de schikking van een uitstaande vordering in Dubai, die betrekking had op de jaren 2005 tot en met 2008. De omzet was nagenoeg onveranderd op 1,6 miljard euro en ook het orderboek is vergelijkbaar met de werkvoorraad een jaar eerder.

Pieter van Oord is positief over de kansen voor zijn bedrijf dit jaar, waarin de wereldeconomie een voorzichtig herstel zal laten zien bij een dalend groeitempo in opkomende economieën. ,,Met een hoge olieprijs blijven wij positief over de groeikansen voor ons onderdeel Offshore. Het energieakkoord in Nederland en de plannen voor offshore windmolenparken in andere Europese landen maken dat wij groei verwachten voor onze business unit Offshore Wind Projects. Concluderend verwachten wij een substantiële groei voor onze onderneming in 2014.''