Nieuws/Financieel
987574
Financieel

Daimler verkoopt deelneming aan Rolls-Royce

Het Duitse autoconcern Daimler verkoopt zijn belang van 50 procent in het samenwerkingsverband voor zware motoren met Rolls-Royce aan de Britten. Dat maakte Daimler vrijdag bekend.

De verkoop van het belang in Rolls-Royce Power Systems, het voormalige Tognum, zou 2,3 miljard euro opleveren voor Daimler. In 2011 namen de twee bedrijven de Duitse producent van onder meer zware dieselmotoren voor de scheepvaart, industrie en defensiesector over voor 3,4 miljard euro. Tognum werd begin dit jaar omgedoopt in Rolls-Royce Power Systems.

Eerder werd al gemeld dat de Britten het bedrijf uit Friedrichshafen met meer dan 10.000 werknemers geheel zouden willen inlijven. De overname moet binnen 6 maanden worden afgerond, maar moet nog wel goedgekeurd worden door de autoriteiten.

Tognum

Daimler wil het geld gebruiken voor investeringen in de ontwikkeling van auto's en vrachtwagens. De samenwerking tussen Daimler en Rolls-Royce Power Systems gaat gewoon door.

In 2005 verkocht Daimler het bedrijf, dat toen MTU Friedrichshafen heette, aan de Zweedse investeerder EQT Partners voor 1,6 miljard euro. De onderneming kreeg in 2007 onder de naam Tognum een beursnotering. Een jaar later nam Daimler weer een groot belang in het bedrijf.