Nieuws/Financieel
987578
Financieel

Oekraïne houdt Wall Street in bedwang

De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn vrijdag zonder grote koersuitslagen gesloten. Wall Street begon met winst dankzij een sterker dan verwachte banengroei in de Verenigde Staten, maar later werden beleggers steeds bezorgder over de crisis in Oekraïne.

De Dow-Jonesindex noteerde aan het slot van de handel 0,2 procent hoger op 16.452,72 punten. De brede S&P 500 steeg licht tot 1878,04 punten, waarmee opnieuw een record werd bereikt. De technologiebeurs Nasdaq zakte 0,4 procent tot 4336,22 punten.

Voor aanvang van de aandelenhandel bleek dat de werkgelegenheid in de grootste economie ter wereld in februari met 175.000 banen is toegenomen. De Amerikaanse arbeidsmarkt trok daarmee sterker aan dan verwacht. De werkloosheid liep wel op, van 6,6 naar 6,7 procent. Verder werd bekend dat het handelstekort van de VS in januari licht is gestegen tot 39,1 miljard dollar. Economen gingen uit van een tekort van 38,5 miljard dollar.

Foot Locker

Maar de zorgen over Oekraïne hielden de beurzen in New York bezig. Berichten over Amerikaanse en Turkse militaire bewegingen rond de Zwarte Zee en de melding dat het Russische staatsgasconcern Gazprom de gasleveranties aan Oekraïne dreigt te stoppen, zorgden eerder op de dag op de beurzen in Europa voor stevige koersdalingen.

Sportkleding- en schoenenwinkelketen Foot Locker steeg 8,8 procent. Het bedrijf maakte beter dan verwachte cijfers over het afgelopen kwartaal bekend. De maker van koptelefoons en oordopjes Skullcandy ging 24,2 procent omhoog. Het aandeel profiteerde van goede kwartaalcijfers en vooruitzichten.

Safeway

Beleggers verwerkten ook een grote supermarktovername. Safeway, de op één na grootste supermarktketen in de VS, wordt overgenomen door investeringsmaatschappij Cerberus. Cerberus is al eigenaar van de Albertsons-supermarktformule. De transactie wordt geschat op een totale waarde van 9,2 miljard dollar. Het aandeel Safeway daalde 2,2 procent.

De euro was 1,3872 dollar waard, tegen 1,3869 dollar bij het slot van de Europese beurshandel. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1 procent tot 102,53 dollar per vat. Brentolie klom 0,6 procent tot 108,77 dollar per vat.