Nieuws/Financieel
98758544
Financieel

Ook Wall Street op winst

New York - De aandelenbeurzen in New York stonden maandag halverwege de sessie op winst. Het sentiment op Wall Street kreeg steun van optimistische opmerkingen van president Donald Trump over de handelsvete met China en de hoop op meer steunmaatregelen van centrale banken. Een deel van de aangekondigde Amerikaanse beperkingen op handel met de Chinese techgigant Huawei werd opnieuw uitgesteld. Wel werden meer Huawei-gerelateerde bedrijven op de zwarte lijst gezet.

De leidende Dow-Jonesindex noteerde omstreeks 19.30 uur (Nederlandse tijd) 1,1 procent hoger op 26.177 punten. De brede S&P 500 won 1,4 procent tot 2929 punten en techgraadmeter Nasdaq steeg 1,6 procent tot 8024 punten.

Trump zei dat de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en China goed verlopen, maar liet wel doorschemeren dat hij nog niet klaar is om een handelsdeal te tekenen. Daarnaast verklaarde Larry Kudlow, economisch adviseur van het Witte Huis, dat de VS niet afstevenen op een recessie.

Apple

Apple won 2,7 procent. Topman Tim Cook van de iPhone-maker heeft Trump uitgelegd dat Apple door de Amerikaanse importheffingen op Chinese producten er qua concurrentiepositie op achteruit gaat. Grote tegenstrever Samsung heeft daar geen last van, aldus Cook. Trump liet weten dat Cook een beklijvend pleidooi had gehouden en zei na te denken over de zaak.

Bedrijven die gevoelig zijn voor het handelsconflict, zoals chipmakers, konden ook profiteren. Zo wonnen Intel, Micron Technology en Advanced Micro Devices (AMD) tot 3,9 procent. Verder was er aandacht voor cosmeticaproducent Estée Lauder die met beter dan verwachte cijfers op de proppen kwam. Het aandeel won bijna 12 procent.

Olie

PG&E, dat al financieel in zwaar weer zit, verloor 25 procent. Het grootste nutsbedrijf van Californië zit flink in de problemen, omdat zijn apparatuur diverse grote bosbranden in de Amerikaanse staat zou hebben veroorzaakt. De onderneming moet mogelijk alleen al 18 miljard dollar betalen aan nabestaanden.

De euro was 1,1095 dollar waard, gelijk aan de waarde bij de slotbel in Europa eerder op de dag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,9 procent tot 55,92 dollar. Brentolie kostte 1,6 procent meer op 59,56 dollar per vat.