Nieuws/Financieel
987608
Financieel

Tik voor euro na banencijfer

Beter dan verwachte cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt (en vooral omdat de markt juist een wakker cijfer had verwacht) zorgden ervoor dat de markt nu een definitieve afbouw van het steunprogramma van de Federal Reserve in de VS heeft ingeprijsd.

De volgende vergadering vindt plaats op 19 maart. Aangenomen wordt dat de Fed tenminste zal wachten met een besluit tot de cijfers over maart bekend zijn, misschien zelfs wel tot de cijfers over april er zijn, voordat er enige zorg geuit zal worden over de economie (omdat volop is aangenomen dat het weer de economie nadelig heeft beïnvloed, zoals Saxo’s topeconoom Steen Jakobsen eerder vandaag al stelde).

Inhaalcijfers

Als de economie in de VS inderdaad last heeft gehad van het weer, zouden we theoretisch sterke ‘inhaalcijfers’ moeten verwachten over de komende twee maanden. Krijgen we slechts een gematigde opleving van de cijfers te zien, zou dat leiden tot zorgen dat het weer-effect minder groot is geweest en dat de echte zwakte een gevaar vormt gedurende het voorjaar, maar dan praten we al over juni.

Maar het wachten op de volgende cijfers is een te lange termijn kwestie voor de markt van vandaag. Nu zien we dat de 2015 Fed Funds future drie basispunten heeft verloren na de publicatie van de werkgelegenheidscijfers en 7 basispunten sinds het begin van deze week. Het rendement staat nu op het laagste punt sinds eind januari omdat de markt begint aan te nemen dat de Fed de eerste renteverhoging vóór het einde van het tweede kwartaal van 2015 zal doorvoeren, wat het nu aan het einde van de week veel moeilijker maakt dan gisteren om te geloven dat de dollar sterk verder zal verzwakken.

Een paar gedachten:

De cijfers van vandaag hebben een brede zweepslag veroorzaakt voor de dollar-crosses – en kunnen een belangrijke omslag betekenen als deze tegen het slot nog sterker wordt – echter, het is nog te vroeg om dat nu al te stellen. Maar de kansen voor de bears zijn voor de volgende week scherp gestegen.

EUR/USD

Het ziet er naar uit dat we de week in complete onzekerheid afsluiten omdat er op de grafiek van vandaag een lelijke candlestick te zien is die de opwaartse kansen in gevaar brengt, maar nog zonder een complete reversal (onder 1,3750). Maar, als we vandaag al sluiten onder 1,3800, wordt het eenvoudiger om te stellen dat een reversal vandaag al in het firmament te zien is.

John Hardy is een internationaal vermaard valuta (Forex) specialist en veelvuldig te zien op CNBC en Bloomberg TV. Hij is hoofd valuta bij Saxo Bank.